Mainos

Harri Vihola ryntäsi ensimmäisenä poliisimiehenä Jokelan kouluun – "Koulussa oli ihan hiljaista, ainoat merkit ihmisistä olivat vainajat"

4:00

Partiopoliisi Harri Vihola saapui ensimmäisten poliisien joukossa Jokelan koulusurmapaikalle 11 vuotta sitten. Tilanne oli kaoottinen: oppilaita juoksi hädissään poispäin koulusta, hätääntyneet lapset ja opettajat rikkoivat luokkahuoneiden ikkunoita, mieshenkilö oli ampunut poliisia kohti koulusta.

Yllä olevalla videolla voit katsoa, mitä koulusurmasta kerrottiin tuoreeltaan MTV Uutisten erikoislähetyksessä 7.11.2007.

Kukaan ei tarkalleen tiennyt, mitä oli tapahtunut tai tapahtumassa. Vasta myöhemmin saatiin selville, että kyse oli yhdestä ampujasta, joka aiheutti hetkessä silmitöntä vahinkoa ja kauhua.

Viholan partion tehtävä oli ensimmäisenä tarkastaa sisäpiha, jonka jälkeen partio vahvistettuna yhdellä poliisimiehellä meni sisään koulurakennukseen. Päätös sisäänmenosta syntyi poliisimiesten kesken, Vihola kertoo.

– Se oli oma päätös, että mennään sisään. Ilmoitettiin toisen partiokaverin kanssa kenttäjohtajalle asiasta, että aletaan edetä koulurakennuksen sisälle. Kenttäjohtaja kuittasi sen ja antoi luvan jatkaa, Vihola kertaa tapahtumia MTV Uutisten haastattelussa.

"Koulussa oli ihan hiljaista"

Harri Vihola oli ensimmäinen poliisihenkilö, joka astui sisään Jokelan kouluun 11 vuotta sitten. Koulun sisällä vallitsi ulkoa hyvinkin poikkeava tunnelma: epäuskoisa hiljaisuus. Tämä yksityiskohta painui poliisin mieleen.

– Koulussa oli ihan hiljaista. Ainoat merkit ihmisistä olivat alhaalla olleet vainajat. Muuten käytävillä ei ollut liikettä, vaan kaikki oppilaat ja opettajat olivat sisällä luokissa, joita ei ollut vielä evakuoitu.

Kolmen poliisin tehtävänä oli etsiä ampujaa, kartoittaa kokonaiskuvaa sekä pelastaa ihmisiä. Poliisien toimintaa hidasti koulun sokkeloisuus, lukitut ovet sekä erityisesti se, että tekijällä oli mahdollisuus liikkua koulussa lähes haluamallaan tavalla eikä tekijöiden lukumäärästä ollut varmuutta. Jännitys oli läsnä.

– Niin kauan kuin koulun sisälle saatiin lisäapuja, tunnelma oli tietysti jännittynyt, että mitä tulee vastaan. Siellä oli hiljaisuutta, ei ollut tarkkaa tietoa, mitä on tapahtunut.

Vihola partioineen ei kohdannut ampujaa kertaakaan. He kiersivät koulua ja evakuoivat samalla oppilaita: vuorotellen poliisi saatteli nuoria ja henkilökuntaa turvaan.

Kouluammuskelussa menehtyi 7.11.2007 yhdeksän ihmistä. Ampuja Pekka-Eric Auvinen ampui itseään päähän koulun vessassa. Hän kuoli myöhemmin samana iltana Helsingin Töölön sairaalassa.

"Ei tätä unohda kukaan, joka siellä on ollut"

Vihola ei enää työskentele kentällä partiotehtävissä. Nykyisin hän työskentelee päällystötehtävissä Helsinki-Vantaan lentoasemalla. 11 vuoden takaiset tapahtumat palaavat kuitenkin aina välillä poliisin mieleen, mutta itsensä kanssa asiat on käsitelty, Vihola vakuuttaa.

– Nämä asiat on kyllä itseni kanssa käsitelty, mutta kyllä tapahtumat palaavat mieleen, jos on uutisointia tai muuten päivämäärä nousee esille. Kyllä se päivämäärä on syöpynyt muistiin varmaan koko loppuelämäksi. Ei tätä tapahtumaa unohda kukaan, joka siellä oli, Vihola päättää.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja