Haribo kohun keskellä: Salmiakit pois myynnistä – "liian rasistisia"

Salmiakkikarkkeja vedetään myynnistä loukkaavien hahmojen vuoksi.

Saksalainen makeisvalmistaja Haribo joutuu vetämään Skipper Mix -salmiakkisekoituksen pois myynnistä Ruotsissa ja Tanskassa karkkien aiheuttaman mielipahan vuoksi. Jotkut kuluttajat ovat kokeneet salmiakkisekoituksen liian rasistiseksi, sillä osa makeisista esittää muun muassa etnisiä maskeja. Makeiset ovat olleet myynnissä vuosikausia, mutta Haribo joutuu nyt muuttamaan pussin sisältä sosiaalisessa mediassa heränneen kritiikin vuoksi.

Karkit vedetään ainakin hetkellisesti pois myynnistä Ruotsissa ja Tanskassa ja ne palaavat myöhemmin kuluttajien saataville uudistettujen kuvioiden kera. Uutistoimisto AFP:n mukaan Ruotsin Haribon edustajat poistivat kuvan makeisista yhtiön verkkosivuilta perjantaina.

Facebookiin on perustettu myös Skipper Mix -makeissekoitusta puolustavia ryhmiä. Tanskalaisessa "Tukekaa Skipper Mixiä" -ryhmässäon yli 1000 jäsentä.

– Onko joku, joka voi kertoa minulle, mitä pahaa lakritsikarkit ovat ikinä tehneet kellekään? Kysyy ryhmän perustaja.

Suukot ja lakupötköt aiheuttivat närää Suomessa

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun klassikkotuotteiden ulkomuotoon joudutaan puuttumaan. Monet ruotsalaiset kirjastot eivät esimerkiksi suostu lainkaan lainaamaan tai laittamaan esille tiettyjä rasistiseksi väitettyjä Tintti-sarjakuvia. Monet suomalaiset muistavat myös varmasti kohut Brunbergin suukoista sekä Fazerin lakupötköistä.

Brunbergin suukkojen nimi muuttui vuonna 2001 ja samalla myös pakkausta muutettiin niin, etteivät hahmojen huulet olleet enää niin suuret ja kaislahameet vaihtuvat kankaisiksi versioiksi. Fazerin lakupötköjen ulkoasu muuttui puolestaan vuonna 2008.

Lähde: Telegraph

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja