Harhat kehottivat tappamaan: Avopuolisonsa Vantaan Hakunilassa puukottanut mies oli syyntakeeton

Miestä ei tuomittu rangaistukseen, mutta hän jää tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Avopuolisonsa Vantaalla viime kesänä puukottanut 29-vuotias mies oli tekoaikaan syyntakeeton, Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi perjantaina antamassaan tuomiossa.

Veriteko tapahtui pariskunnan yhteisessä asunnossa Hakunilassa 12. kesäkuuta. Mies myönsi iskeneensä uhria pitkäteräisellä keittiöveitsellä kaksi kertaa selkään ja kerran kaulaan.

Miehelle tehtiin mielentilatutkimus, jonka mukaan hänellä oli pitkäaikainen mielisairaus, joka heikensi ratkaisevasti hänen kykyään säädellä omaa käyttäytymistään ja arvioida sen seurauksia. Mielentilalausunnon mukaan mies myös kuuli ääniharhoja, jotka kehottivat häntä tekoon.

Ennen tekoa mies oli lisäksi ollut pitkään poikkeavan väsynyt ja kuormittunut sekä käyttänyt huumausaineita säännöllisesti kuukausien ajan, lausunnossa todettiin.

Käräjäoikeus katsoi, että rikoksen tekohetkellä miehen kyky ymmärtää teon luonnetta, sen oikeudenvastaisuutta ja seurauksia sekä säädellä käyttäytymistään oli ratkaisevasti heikentynyt. Oikeuden mukaan mies syyllistyi syyntakeettomana tehtyyn tappoon, josta hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen. Sen sijaan hän jää tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Viime kesänä tapahtuneen jälkeen poliisi kertoi, että kyseessä oli kahden miehen välinen riitatilanne. Joukko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjärjestöjä toi esille, että uhri oli transnainen ja elänyt avoimesti naisena jo pitkään. Uhri ei kuitenkaan ollut korjannut juridista sukupuoltaan naiseksi, joten oikeuden asiakirjoissa hänellä on miehen nimi.

Lue myös:

    Uusimmat