Hans Välimäki muistuttaa: Älä tee näitä virheitä kalan valmistuksessa

Kauppaketju Lidl koosti huippukokki Hans Välimäen avustuksella vinkit kalan valmistukseen.

Huippukokki Hans Välimäen mielestä kalafilee on varsinaista pikaruokien aatelia, joka valmistuu pannulla käden käänteessä. Keittiömestarin mukaan suomalaiset aristelevat kalan valmistamista yleensä turhaan.

– Se on sitä paitsi paljon terveellisempää kuin liha, kevyempää ja helpommin sulavaa. Tuntuu, että kalan kanssa valmistaa automaattisesti myös terveellisempiä lisukkeita, Välimäki pohtii.

Ylikypsentäminen on yleinen valmistusvirhe

– Yleisin virhe, jonka kalan kanssa voi tehdä, on kypsentää sitä liikaa. Kala on herkkä raaka-aine, joka pitää kypsentää hellävaroin. Isomman fileen kypsyyden voi tarkistaa paistolämpömittarilla: kala on sopivan kypsää, kun se on sisältä 60¬–70-asteista. Pienempi filee kypsy silmämääräisesti. Hyvä nyrkkisääntö on paistaa sitä toiselta puolelta hyvin ja vain käyttää lämpenemässä toiselta puolelta, Välimäki neuvoo.

Ja jos ei välitä paistetun kalan kärystä asunnossa, sen voi kypsentää myös uunissa yhtä helposti, Välimäki muistuttaa.

Välimäen mukaan kalan maustamisessa kannattaa olla maltillinen, mutta hyvää suolaamista ei pidä unohtaa. Se tuo kalan oman maun esiin. Suolaa ei lisätä vasta lautasella, hän huomauttaa.

– Pienet fileet voi suolata hyvissä ajoin ennen kypsymistä yksinkertaisesti hieromalla niihin merisuolaa ja antamalla sen imeytyä lihaan tovin. Suuremmat, uuniin menevät fileet voi ennen kypsennystä upottaa kymmeneksi minuutiksi noin 10-prosenttiseen merisuolaliemeen.

Yleisimmät virheet kalan valmistuksessa:

• Ylikypsentäminen – pieni kalafilee paistuu pannulla nopeasti kuin paraskin pikaruoka, suuren fileen sisälämpötilaksi riittää 60–70 astetta.

• Ylimaustaminen – kalan miedon ja lempeän maun saa parhaiten esille yksinkertaisilla mausteilla, kuten sitruunalla ja yrteillä.

• Huono suolaaminen – pieniin fileisiin kannattaa hieroa merisuolaa hyvissä ajoin ennen kypsentämistä, suuret fileet voi upottaa hetkeksi suolaliemeen.

Lähde Lidl

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat