Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Hans Välimäki muistuttaa: Älä tee näitä virheitä kalan valmistuksessa

Julkaistu 17.03.2014 13:04(Päivitetty 17.03.2014 14:14)

Kauppaketju Lidl koosti huippukokki Hans Välimäen avustuksella vinkit kalan valmistukseen.

Huippukokki Hans Välimäen mielestä kalafilee on varsinaista pikaruokien aatelia, joka valmistuu pannulla käden käänteessä. Keittiömestarin mukaan suomalaiset aristelevat kalan valmistamista yleensä turhaan.

– Se on sitä paitsi paljon terveellisempää kuin liha, kevyempää ja helpommin sulavaa. Tuntuu, että kalan kanssa valmistaa automaattisesti myös terveellisempiä lisukkeita, Välimäki pohtii.

Ylikypsentäminen on yleinen valmistusvirhe

– Yleisin virhe, jonka kalan kanssa voi tehdä, on kypsentää sitä liikaa. Kala on herkkä raaka-aine, joka pitää kypsentää hellävaroin. Isomman fileen kypsyyden voi tarkistaa paistolämpömittarilla: kala on sopivan kypsää, kun se on sisältä 60¬–70-asteista. Pienempi filee kypsy silmämääräisesti. Hyvä nyrkkisääntö on paistaa sitä toiselta puolelta hyvin ja vain käyttää lämpenemässä toiselta puolelta, Välimäki neuvoo.

Ja jos ei välitä paistetun kalan kärystä asunnossa, sen voi kypsentää myös uunissa yhtä helposti, Välimäki muistuttaa.

Välimäen mukaan kalan maustamisessa kannattaa olla maltillinen, mutta hyvää suolaamista ei pidä unohtaa. Se tuo kalan oman maun esiin. Suolaa ei lisätä vasta lautasella, hän huomauttaa.

– Pienet fileet voi suolata hyvissä ajoin ennen kypsymistä yksinkertaisesti hieromalla niihin merisuolaa ja antamalla sen imeytyä lihaan tovin. Suuremmat, uuniin menevät fileet voi ennen kypsennystä upottaa kymmeneksi minuutiksi noin 10-prosenttiseen merisuolaliemeen.

Yleisimmät virheet kalan valmistuksessa:

• Ylikypsentäminen – pieni kalafilee paistuu pannulla nopeasti kuin paraskin pikaruoka, suuren fileen sisälämpötilaksi riittää 60–70 astetta.

• Ylimaustaminen – kalan miedon ja lempeän maun saa parhaiten esille yksinkertaisilla mausteilla, kuten sitruunalla ja yrteillä.

• Huono suolaaminen – pieniin fileisiin kannattaa hieroa merisuolaa hyvissä ajoin ennen kypsentämistä, suuret fileet voi upottaa hetkeksi suolaliemeen.

Lähde Lidl

(MTV LIFESTYLE)

Lisää aiheesta:

Pitääkö kala paistaa voissa vai öljyssä? Näin teet täydellistä lohta – keittiömestarin niksi parantaa makua huomattavastiTiedätkö, miten lohen kypsyyden saa testattua? "Haarukkatemppu" on usein tarpeen – kala-ammattilaisten paras ohje lohen grillaamiseenRuokatoimittaja testasi 5 tapaa lohen kypsentämiseen – yksi menetelmä ylivoimaisesti paras: Nopeaa, helppoa ja mehevää!Mehevä uunilohi on yhdestä tärkeästä seikasta kiinni – mönkään menee ja pahasti, jos teet tämän paistovirheenTeetkö uunilohen väärin? Varmin tapa pilata koko homma – "kala on jo ihan kuollut"Slow cooking on trendikästä myös grillauksessa – älä tee tätä virhettä
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 18:50
    Virukset

    Ethän sorru tähän herpeksen hoitoniksiin? "Heikentää tilannetta entisestään"

  • 17:24
    Ruoka

    Suppilovahverokeitto, jonka ohjeen kaikki haluavat – tässä täydellisen sopan salainen raaka-aine

  • 14:58
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat hapankorput – tässä voittaja

  • 12:41
    Autot

    Renkaidenvaihto käsillä – vältä tyypilliset virheet!

  • 12:28
    Terveys ja hyvinvointi

    FT: EU pohtii suurta muutosta, joka käytännössä kieltäisi käsidesin