Hanna Sumari kertoo blogissaan sairastuneensa toistamiseen borrelioosiin – sai lisäksi oireita käyttämästään lääkkeestä: "Tunne on sanoinkuvaamattoman epämiellyttävä"

Mistä on Suomen kaunein mökki tehty Hanna Sumari? 10:52
Mistä on Suomen kaunein mökki tehty Hanna Sumari?

Hanna Sumari kertoo blogissaan saaneensa borrelioosin lisäksi lääkeyliherkkyysreaktion.

Toimittaja-juontaja Hanna Sumari, 62, kertoo Apu-lehden blogissaan sairastuneensa borrelioosiin, jo toistamiseen. Sumari sairasti borrelioosin myös kesällä 2019. Tällä kertaa Sumari kertoo saaneensa lisäksi lääkkeistä yliherkkyysreaktion. Tartunta tuli Sumarin mukaan Espoossa, omassa puutarhassa. 

– Kävi täsmälleen samoin, kuin viime kesänä. Kiinnitin huomiota käsivarressa jatkuvasti kutiavaan punaiseen pieneen paiseeseen, kuin hyttysen puremaan. Ainoa ero oli se, että hyttysen purema ei kutise koko ajan. Tämä kutisi ja kun se kolme päivää oli kutissut, pienen paiseen ympärille levisi reilun viiden sentin kokoinen punaunen alue, Sumari kertaa tapahtumia. 

Sumari kertoo tunteen olleen hyvin epätodellinen, sillä edellisestä tartunnasta oli aikaa lähes tarkalleen vuosi. Tuolloin Sumari sai tartunnan Saarenmaalla. Sumari kertoo saaneensa kymmenen päivän mittaisen lääkekuurin sekä lääkäriltä määräyksen vältellä aurinkoa. Pian hän alkoi kuitenkin saada uusia oireita, jotka johtuivat hänen käyttämästään lääkkeestä. 

– Pieniä ohuita jäävirtauksia kulki pitkin kämmenselkää ja kämmeniä. Pikkuhiljaa käteni iho turposi, muuttui punaiseksi ja araksi kaikenlaiselle lämmölle. Iho kihelmöi ja jos sitä kosketti, siihen sattui. Tunne on sanoinkuvaamattoman epämiellyttävä. 

Tämän lisäksi Sumari kärsii myös yhä borrelioosin oireista. Hän kertoo olevansa väsynyt, ihon menevän välillä yhtäkkiä kananlihalle ja olo tuntuu välillä kuumeiselta, sekä sydän hakkaa toisinaan kovasti. 

Sumari pyysi lääkäriltään uutta reseptiä ja kertoo odottavansa tällä hetkellä, että edellisen lääkkeen vaikutus häviäisi hänen kehostaan. 

– Kädet ovat edelleen niin arat, että on vaikeaa koskea mihinkään. iho käsissä, karvoissa ja rintakehällä on turvoksissa ja kireän tuntuinen, kuiva ja ryppyinen. No ryppyisyys naurattaisi, jos ei itkettäisi, sillä iho on todella kipeä ja pahan tuntuinen, Sumari jatkaa. 

Blogitekstissään Sumari jakaa myös ohjeita siihen, kuinka punkin pureman tunnistaa ja kuinka sen kanssa tulisi toimia. Sumari on toiminut hiljattain muun muassa Suomen kaunein koti -ohjelman tuomarina.

Lue myös:

    Uusimmat