Hampaat valkoisemmaksi, pisamat pois? Lasten koulukuvien käsittely tuttu ilmiö myös Suomessa

Lasten koulukuvien yhteyteen on mahdollista ostaa kuvankäsittelyä myös Suomessa. Suomen Koulukuvaus Oy:n toimitusjohtajan Jyrki Helmisen mukaan siitä tulee tulevaisuudessa myytävä tuote. 

Huono äiti -bloggaajaSari Helin kirjoitti vastikään blogissaan Englannissa koulukuvien yhteyteen saatavasta kuvankäsittelypaketista. Tekstissään Helin kritisoi lasten kuvien muokkaamista.

– Pitääkö lapsen olla täydellinen paperinukke ja jos lapsi ei ole, mitä sitten tehdään? Englantilainen koulukuvaaja ainakin halusi tehdä lapsista täydellisiä kun tarjosi lasten kuvien photoshoppausta vain pienellä lisähinnalla, Helin kirjoittaa. 

Ilmiö on kuitenkin tuttu myös Suomessa. Suomen koulukuvaus Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Helminen kertoo että moni vanhempi pyytää kuvanmuokkausta lastensa koulukuviin.

– On toivottu esimerkiksi mustelman tai luomen poistamista, eli ilmiö ei ole outo Suomessakaan. Kuvankäsittely on nykyään niin helppoa ja nopeaa, että sen tekeminen myös koulukuviin on mahdollista, Helminen toteaa.  

Koska koulukuvat ovat ammatilaisen ottamia studiokuvia, ne ovat usein hyviä sellaisenaan ilman kuvankäsittelyä.

– Esimerkiksi päiväkotikuvia voidaan rajata uudestaan, jos vaikka lapsi ei uskalla tulla yksin kuvattavaksi ja haluaa istua tädin sylissä. Silloin kuvasta rajataan täti pois, Helminen sanoo.

Lisähintaa kuvankäsittelystä ei tule Helmisen mukaan paljon, sillä nykyään kuvankäsittely on niin nopeaa ja helppoa.

– Ainahan kuvia on jollain tapaa muokattu. Jo vanhan filmin aikana kuviin retusoitiin pensselillä korjauksia. Kaipa ihmisten tietoisuus kuvankäsittelyn mahdollisuuksista on lisääntynyt ja siksi sitä kysytään nykyään enemmän.

Kuvankäsittelypaketteja on tulossa vakioituna tarjolle myös Suomeen.

– Kyllä sitä on tulossa eri muodoissa. Verkkokaupan kautta kuluttaja saa itse päättää haluaako kuvankäsittelyä ja silloin sen laajuuden voi myös itse päättää.

Helin kritisoi blogissaan lasten kuvien muokkaamista, mutta kriittistä palautetta ei ole kantautunut Helmisen korviin.

– Pelkästään positiivista palautetta olen saanut tästä aiheesta, hän toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja