Hammasrautoja hiuslenkeistä ja paperiliittimistä – lääkärit varoittavat vaarallisesta nettivillityksestä

Hammaslääkärit ovat huolissaan varsinkin teini-ikäisten keskuudessa hälyttävällä nopeudella leviävästä ilmiöstä, jossa hammasrautojen vaikutuksia pyritään saamaan kotikonstein. Ilmiön seuraukset voivat olla tuhoisia. 

Yksinkertainen YouTube-haku osoittaa, kuinka suosittuja kotitekoisia hammasrautoja esittelevät videot oikein ovat. Lukuisilla videoilla luvataan helppoja ja edullisia keinoja, joilla hampaat suoristuvat muutamassa viikossa. Hammasrautoja valmistetaan niin paperiliittimistä, hiuslenkeistä kuin liimastakin.

Asiasta järkyttyneen lääkärin mukaan videoiden neuvot voivat aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa nuoren terveydelle. 

Vakavia infektioita ja pysyviä haittavaikutuksia

Hammaslääkäri Guy Deyton ei voinut uskoa silmiään avattuaan miljoonayleisön saaneen YouTube-videon, jossa teinityttö yrittää kaventaa etuhampaidensa väliä hiuslenkin avulla.

– Hän käytti hiuslenkkejä! Hän ei ymmärrä, että jos hän tekee sen väärin, hän voi menettää kaksi etuhammasta, järkyttynyt lääkäri toteaa.  

–  Tämän näkemisen jälkeen tunsin velvollisuudekseni varoittaa asiasta virallisesti. Jos et tiedä miten voit liikutella hampaitasi, voit menettää ne, Deyton toteaa.

Lääkäri haluaa kaikkien tietävän, kuinka suurta vahinkoa hammaslääkärin leikkiminen voi nuoren terveydelle aiheuttaa. Hampaiden putoamisen lisäksi erilaiset välineet voivat aiheuttaa suuhun tuhoisia infektioita ja kosmeettisia haittoja, joilla voi olla pysyviä seurauksia. Suun terveyttä ei kannata riskeerata, lääkäri muistuttaa. 

Hammaslääkäri Sami Savolainen muistuttaa suuhygienian tärkeydestä. 

Hampaiden hyvinvointi ja suun terveys 23:23

Lähde: ABC13

Lue myös:

    Uusimmat