Hammaslääkäripelon voittaminen vaatii luottamuksen lääkäriin

Hammaslääkäripelko on yleinen kammo, joka lamaannuttaa yhtä lailla pienen lapsen kuin raavaan miehenkin. 30 vuotta hammaslääkärinä toiminut Hannu Vartiainen kertoo, mitä asialle on tehtävissä.

Oletko sinäkin lykännyt hammaslääkärillä käyntiä viimeiseen asti? Et ole ainoa.

− Hammaslääkäripelko on varmasti yleisimpiä pelkoja. Kaikki muistavat kouluhammaslääkärit, sieltä ne tyypilliset pelkomuistot tulevat. Pelollakin on monta astetta, ja jokainen kokee sen henkilökohtaisesti, mutta luulisin, että se on jonkinasteisena kaikilla.

− Kipu tietysti pelottaa. Lisäksi suu on niin intiimi paikka, että kun sinne päästää toisen, voi kokea, että hän tulee ikään kuin sisälle, hammaslääkäri Hannu Vartiainen pohtii.

Ikävä totuus on silti se, että suun laiminlyönti kostautuu ennen pitkää. Vaurioita on aina helpompi ehkäistä kuin hoitaa siinä vaiheessa, kun vahinko on edennyt pitkälle.

− Pahimmissa tapauksissa potilaalle joutuu tekemään anastesiassa saneerauksen, jossa häneltä poistetaan kaikki huonot hampaat. Tämä on kuitenkin vähäistä.

Älä anna pelon lamauttaa

Vartiaisen mukaan avaintekijä pelon voittamisessa on luottamus hammaslääkäriin, johon potilaalla on pysyvä hoitosuhde.

− Rauhallinen ote on tärkeä. Hammaslääkärin ei pidä lähteä heti tekemään toimenpiteitä, vaan tutustua potilaaseen ja lähteä pikkuhiljaa liikkeelle.

Vartiaisen mukaan pelokkaimmat potilaat löytyvät nuoren ikäluokan parista.

− He ovat usein herkkiä ja mukavuutta rakastavia ja täten melkein hankalimpia hoidettavia. Vanhemmalle ikäluokalle voi puhua enemmän järkeä. He eivät ota asioita niin tunteenomaisesti ja ovat tottuneet hammaslääkäriin.

Hammaslääkärikammoisen on hyvä muistaa, että kipua pystytään nykyään helpottamaan tehokkaasti. Puudutus on käytännössä niin turvallinen, että potilas kyllä sen myös saa halutessaan.

− Nuorempi polvi haluaa ehdottomasti, että toimenpide on kivuton. Vanhemmat ikäluokat saattavat taas sanoa, että aina minulla on porattu ilman puudutusta.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja