Hämeenlinnassa myytiin rauhoitettuja lintuja täytettyinä

Hämeen ympäristökeskus valmistelee rikosilmoitusta rauhoitettujen lintujen myymisestä paikallisella kirpputorilla.

Poliisi on jo lopettanut luonnonsuojelulain vastaisen kaupittelun ympäristökeskuksen virka-apupyynnön perusteella. Ympäristökeskuksen rakennusmestari, lintuharrastaja Ari Lehtinen sai joulukuussa luonnonystävältä puhelun, jonka mukaan yhdellä Hämeenlinnan kirpputorilla oli ollut kaupan puoli tusinaa rauhoitettuja lintua. Hän kävi itse paikalla tammikuun lopussa ja löysi pöydiltä sepelhanhen, viirupöllön poikasen ja kanahaukan. Poliisi kävi noutamassa siivekkään kauppatavaran omaan säilöönsä.

Virkavallan tiedossa ei toistaiseksi ole, kuka toi linnut kirpputorille myytäväksi. Alustavien selvittelyjen mukaan ainakin kirpputoriyrittäjä näyttää rikkoneen luonnonsuojelulakia tietämättään. Hänelle niin kuin monelle muullekin suomalaiselle ovat uuden luonnonsuojelulain määräykset jääneet tuntemattomiksi.

Lähes kaikki linnut rauhoitettu lailla

Luonnonsuojelulaki on jo viitisen vuotta rauhoittanut miltei kaikki Suomen linnut lukuunottamatta metsästettäviä sekä joitakin vahingollisiksi luettuja lajeja. Muita ei saa tuoda, viedä, myydä eikä vaihtaa täytettynäkään ilman Suomen ympäristökeskuksen lupaa.

Euroopan unionin direktiivi vaatii lisäksi ns. Cites-todistusta silloin, kun kaupitellaan uhanalaisia lajeja. Hämeenlinnan sepelhanhi saattaa kuulua tähän joukkoon.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat