Mainos

Hamas kumosi presidentin laajennetut oikeudet

Hamasin mielestä kilpailevaan Fatah-järjestöön kuuluva presidentti olisi saanut laajemmilla valtaoikeuksillaan mahdollisuuden vesittää uuden parlamentin lakiesitykset.

Palestiinalaisten uusi parlamentti on päättänyt kumota kaikki edellisen parlamentin viimeisessä istunnossaan tekemät päätökset. Peruutettujen asioiden joukossa oli muun muassa päätös, joka takasi presidentti Mahmud Abbasille oikeuden nimittää valtiosääntötuomioistuimen tuomarit.

Äänestys tehtiin vajaalla parlamentilla, sillä Fatahin edustajat marssivat jo aiemmin päivällä ulos vastalauseena Hamas-enemmistöisen parlamentin aikeille.

- Ilmoitan, että Fatahin jäsenet vetäytyvät parlamentista, emmekä aio palata ennen kuin nämä erimielisyydet on ratkaistu, Fatahin parlamenttiryhmän johtaja Azzam Ahmed sanoi.

Hamasin mukaan vanha, Fatahin hallitsema parlamentti päätti laajentaa presidentin valtaoikeuksia viimeisessä istunnossaan viime kuun puolivälissä, koska se tiesi väistyvänsä vallasta. Hamas voitti parlamenttivaalit tammikuussa.

Hamasin mielestä vanhan parlamentin hyväksymät presidentin valtaoikeudet antoivat Fatah-puolueen presidentille mahdollisuuden vesittää Hamasin johtaman uuden parlamentin hyväksymät lakiesitykset.

- Laki on erittäin selvä. Se antaa meille oikeuden hyväksyä tai hylätä siinä istunnossa tehdyt päätökset, Hamasin lakimies Mahmoud Ramani sanoi ennen parlamentin tämänpäiväistä istuntoa.

Hamas ei ole huolissaan rahoituksesta

Äärijärjestö Hamas ei ole huolissaan länsimaiden uhkailuista lopettaa palestiinalaishallinnolle myönnetty rahallinen apu. Israel, Yhdysvallat ja Euroopan Unioni ovat uhanneet katkaista rahoituksen, jos Hamas jatkaa väkivaltaisia iskujaan ja kieltäytyy tunnustamasta Israelia.

Äärijärjestön poliittinen johtaja Khaled Meshaal sanoi sunnuntaina Moskovassa, että Hamas uskoo löytävänsä uusia rahoittajia muualta kuin länsimaista.

Hamas voitti palestiinalaisten parlamenttivaalit tammikuussa ja on ollut sitä lähtien kovan kansainvälisen painostuksen alla. Israel, Yhdysvallat ja EU ovat luokitelleet Hamasin terroristijärjestöksi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.