Hamas hyväksyi tulitaukoesityksen – Israel lähettää neuvotteluryhmän, mutta jatkaa iskuja

Äärijärjestö Hamas on hyväksynyt tulitaukoesityksen. Israel on ilmoittanut lähettävänsä neuvotteluryhmän Kairoon, mutta tiedossa ei ole, hyväksyykö maa tulitaukoesityksen.

Äärijärjestö Hamas on maanantaina antamassaan lausunnossa hyväksynyt Egyptin ja Qatarin tekemän tulitaukoesityksen Gazan alueelle. Asiasta kertoo uutiskanava al-Jazeera. 

Hamas sanoo lausunnossaan, että sen johtaja Ismail Haniyeh on ilmoittanut Qatarin pääministerille sekä Egyptin tiedustelupäällikölle hyväksyvänsä maiden ehdotuksen tulitauosta.

Sopimuksen yksityiskohdat eivät ole tiedossa. Reutersin mukaan tulitaukoehdotus on kolmivaiheinen sopimus, joka kestäisi 42 päivää. 

Israelin vastausta odotetaan

Israel on ilmoittanut lähettävänsä neuvotteluryhmän Kairoon. Maan mukaan tulitaukotarjous on kaukana sen "pakollisista vaatimuksista”.

Samaan aikaan Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan maan sotakabinetti on hyväksynyt operaation jatkamisen Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevassa Rafahissa.

Israelin armeija kertoi maanantai-iltana tekevänsä kohdennettuja iskuja äärijärjestö Hamasin kohteisiin.  

Israelin kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Itamar Ben-Gvir kuvailee The Times of Israelille tulitauon olevan Hamasin "temppu".

– Hamasin temppuihin ja peleihin on vain yksi vastaus - välitön käsky valloittaa Rafah, lisätä sotilaallista painetta ja jatkaa Hamasin murskaamista, kunnes se on täysin lyöty.

Israelilainen virkamies sanoo Reutersille, ettei tulitaukoehdotus sovi Israelille. Virkamiehen mukaan ilmoitus olisi juoni, jolla Israel halutaan asettaa sopimuksesta kieltäytyväksi osapuoleksi.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on keskustellut maanantaina Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa puhelimitse. Puoli tuntia kestänyttä puhelua kuvaillaan rakentavaksi.

Aiemmin maanantaina tuhannet siviilit alkoivat poistua Rafahin kaupungin itäosasta, johon Israel antoi evakuointikehotuksen.

Vielä sunnuntaina Israelin ja Hamasin näkemykset aselevon ehdoista olivat kaukana toisistaan. Lisäksi osapuolet ovat pitkin matkaa syytelleet toisiaan neuvottelujen sabotoimisesta.

– Nyt pallo on Israelin kenttäpuoliskolla, Hamas-lähde kommentoi asiaa uutistoimisto AFP:lle.

Gazassa oleva al-Jazeeran kirjeenvaihtaja Tareq Abu Azzoum kuvaili ihmisten juhlivan kaduilla. Al-Jazeeran lähetyksessä oli kuultavissa ihmisten iloisia huutoja ja autojen tööttäyksiä. 

– Me olemme niin onnellisia, että Hamas on vihdoin hyväksynyt tulitauon, kertoo eräs palestiinalaismies suorassa lähetyksessä.

 

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat