Hälyttävä aivotutkimus johti radikaaliin muutokseen junioreissa – pallon puskemiselle rajoituksia Britanniassa 

Isossa-Britanniassa aiotaan jatkossa rajoittaa pallon puskemista päällä juniorijalkapalloilussa. Asiasta kertoo maan yleisradioyhtiö BBC verkkosivuillaan.

Toistaiseksi Englannin, Skotlannin ja Pohjois-Irlannin jalkapalloliitot ovat sitoutuneet ohjeistukseen, jonka mukaan alle 12-vuotiaiden juniorien jalkapallon puskemista päällä rajoitetaan. Myös Walesin liitto harkitsee asiaa.

Britannian jalkapalloliittojen lähettämän yhteisen tiedotteen mukaan jalkapallon puskemista ei pidä harjoitella perusvaiheessa lainkaan. Ohjeistus asettaa rajat myös sille, kuinka paljon pallon puskemista opetetaan vanhemmille junioreille.

Sen mukaan puskeminen on syytä pitää matalan prioriteetin taitona alaikäisillä pelaajilla ja tuoda pikkuhiljaa mukaan harjoituksiin 16 ikävuoteen mennessä.

Ohjeistus, joka koskee vain harjoittelua, on seurausta Glasgow’n yliopistossa tehdylle tutkimukselle, jonka mukaan entisten jalkapalloilijoiden riski kuolla aivosairauteen on 3,5 kertaa suurempi kuin muilla ihmisillä.

Viime lokakuussa julkaistussa tutkimuksessa todettiin myös, että jalkapalloilijoilla on viisinkertainen riski kuolla Parkinsonin tautiin.

Samankaltaiseen linjaukseen on päädytty jo vuonna 2015 Yhdysvalloissa. Siellä puskemista on rajoitettu juniorijalkapalloilussa myös otteluissa harjoitusten lisäksi.

Sääntömuutoksiin Yhdysvalloissa johti useiden valmentajien ja junioripelaajien vanhempien joukkokanne maan jalkapalloliittoa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat