Haluatko päästä työelämässä eteenpäin? Näin se onnistuu

Joskus saattaa tuntua siltä, että työelämässä ei pääse eteenpäin tai etenemisen mahdollisuudet ovat muutoin hyvin vähäiset. Psykologi Ilona Rauhala kertoo MTV Lifestylen lukijoille hyviä vinkkejä uralla etenemiseen.

Osa ihmisistä haluaa päästä urallaan nopeasti eteenpäin. Uralla eteneminen vaatii kuitenkin paljon uhrauksia.  

– Jos haluaa päästä eteenpäin, niin se vaatii osaamista ja tekemistä. Siihen vaikuttaa muun muassa se millaiset verkostot työpaikalla on tai millaiset välit asiakkaiden kanssa on. Sinun täytyy myös olla rohkea ja herättää luottamusta, psykologi Ilona Rauhala kertoo.

Etenkin naisista saattaa tuntua haastavalta päästä urallaan eteenpäin. Mistä tämä mahtaa oikein johtua?

– Maailmanhistorian näkökulmasta on melko uusi ilmiö, että naiset ovat mukana kodin ulkopuolisessa työelämässä. Miehillä taas on kokemusta jo tuhansia vuosia. On siis ymmärrettävää, että naisiin ja miehiin suhtaudutaan töissä hieman eri tavalla, Rauhala summaa.

– Tämä on naisillekin uusi asia. Naisilla on melko vähän esikuvia esimerkiksi johtamisesta, kun taas miehillä niitä on valtavasti.

Miehet pääsevät urallaan usein nopeammin eteenpäin, koska he tekevät pitkää päivään ja heillä on vakiintuneemmat verkostot. Rauhalan mukaan monia naisia taas kiinnostaa yleisesti ottaen kokonaisvaltaisempi elämä.

– Naiset ja miehet ovat muutenkin erilaisia ja sen takia naisiin suhtaudutaan eri tavalla. Ei meihin pitäisikään minun mielestä suhtautua samalla tavalla. Naiset haluavat helposti yksityiselämässä, että heille availlaan ovia ja että miehellä on parisuhteessa parempi palkka, Rauhala kertoo.

Naisten tapa edetä uralla on erilainen kuin miesten. Psykologin mukaan naisten pitää muun muassa olla ovelia ja luovia. Jos urallaan haluaa todella päästä eteenpäin, niin sen eteen täytyy nähdä paljon vaivaa.

– Onnistumiset eivät ole sattumia, vaan ne tehdään, Rauhala summaa.

Lue myös:

    Uusimmat