Haluatko itsellesi kauniit ja hyvinvoivat kynnet? Tee näin!

Kauniiden käsien kulmakivinä ovat hyvin hoidetut kynnet. Lue vinkit ja kultaiset säännöt, miten saat uutta eloa kynsiisi!

Kun kynnet voivat hyvin, viestittää se terveestä elämäntyylistä ja omasta panostuksesta: myös kaunis, värikäs lakkaus näyttää kauniilta hyvin hoidettujen kynsien pintaa koristaen. Kynnet haurastuvat iän myötä ja voivat jopa muuttua keltaisemmiksi. Jotta kynnet pysyisivät hyvässä kunnossa, kannattaa kiinnittää huomiota niiden huoltoon ja hoitamiseen – aivan kuten päivittäiseen kasvojen hoitoon ja pesuun. Niin naisten kuin miestenkin olisi tärkeää huolehtia kynsiensä hyvinvoinnista.

Suojaa

Hyvä perusta kauniille kynsille on käsien suojaaminen. Kuvittele, mitä kaikkea kätesi joutuvat kokemaan päivän aikana! Peset käsiäsi saippualla, kirjoitat tietokoneella, avaat ovia, rapsutat naapurin koiraa, peset pyykkiä, tiskaat, siivoat, kaivat lompakosta kolikoita, kätesi altistuvat viimalle, kylmälle ja kuumalle. Kesäaikaan aurinko, tuuli ja vesi kuluttavat kynsiä ja käsien ihoa, talven pakkaset puolestaan kuivattavat ihoa.

Kumihanskat, miedot ja ihoystävälliset käsienpesuaineet sekä ahkera käsivoiteen käyttö eivät ainoastaan suojaa käsiäsi, vaan myös kynsiäsi. Vedessä kynnet laajentuvat, kuivuessaan taas kutistuvat: alituinen laajentuminen ja supistuminen voivat tehdä kynnestä heikon.

Käytä hansikkaita puutarhatöissä ja säiden viilentyessä.

Leikkaa ja viilaa

Myöskin kynsien säännöllinen lyhentäminen on tärkeää: jos kynnet pääsevät kasvamaan liian pitkiksi, ne haurastuvat ja alkavat lohkeilla. Mikäli kynnet ovat hyvin hauraat ja pehmeät, voit kokeilla lisätä A-vitamiinia päivittäiseen ruokavalioosi. Kynsien huonokuntoisuus saattaa johtua myös raudan, piin tai biotiinin puutteesta. Myös kalsiumia sisältävä ravinto on tärkeä osa kynsien hyvinvointia.

Kun viilaat kynsiäsi, viilaa aina yhteen suuntaan sivulta keskelle. Älä hankaa viilaa edestakaisin aivan kuten elokuvissa naisilla on tapana: kynsilevyt irtoavat toisistaan ja kynnet alkavat lohkeilla. Viilaa kaikki kynnet samanpituiseksi, sillä erimittaisista kynsistä pisimmät katkeavat aina ensin.

Kynsinauhoilla on taipumus kovettua ja kuivua, jos niitä ei hoida säännöllisesti. Käsi- ja kynsinauhavoiteet hoitavat vaurioituneita kohtia sekä ennalta ehkäisevät tehokkaasti vaurioiden syntymistä.

Myös kynsilakan alle laitettava aluslakka hoitaa ja vahvistaa kynsiä. Lopputuloksena saadaan pitkät, vahvat, terveemmät kynnet.

Kosteuta

Ahkera käsivoiteen käyttö takaa sen, että kätesi pysyvät pehmeinä ja ihosi kosteutettuna.

Jos kärsit erittäin kuivasta ihosta tai ekseemasta, saattaa sormiesi väliin tulla ikäviä halkeamia: siksi onkin tärkeää käyttää käsivoidetta aamuin illoin.

Anti-aging-käsivoiteet toimivat samalla lailla kuin korjaavat kasvovoiteet.

Kuori

Kuivuudesta kärsivät kädet kannattaa aika ajoin kuoria. Karhea iho saa kuorinnasta uutta eloa, kun kuolleista ihosoluista hankkiudutaan eroon. Kuorinnan jälkeen käsiin on hyvä laittaa runsas kerros kosteuttavaa voidetta. Puuvillakäsineiden alla muhineet, kosteutetut kädet takaavat sen, että kätesi ovat jälleen pehmeät.

Kynsihoidon kultaiset säännöt:

– Rasvaa käsiäsi pitkin päivää: huomioi huolella myös kynsinauhat ja kynnet.

– Päivittäinen kynsinauhavoiteen käyttö auttaa pitämään kynsien ympärysihon ja kynsinauhat pehmeinä ja joustavina.

– Lyhennä kyntesi viikoittain suihkun tai kylvyn jälkeen, kun kynnet ovat pehmeät. Leikkaa varpaankynnet kuukauden välein. Älä kuitenkaan viilaa kynsiä suihkun jälkeen.

– Kynnentasoittaja tasoittaa kynnen epätasaisuuksia ja auttaa peittämään kellastunutta kynnen sävyä.

– Käytä kynsiviilan karkeaa puolta kynsien lyhentämiseen, sileää puolta muotoiluun.

– Käytä hellävaraisia kynsilakanpoistoaineita.

– Älä käytä kynsiä työkaluna: kynsillä ei kannata esimerkiksi repiä seinältä vanhoja nauloja tai raaputtaa arpaa.

– Älä ole liian kovakourainen: älä raavi kynsinauhojasi, äläkä revi kynnenvierusihoa.

– Älä pureskele kynsiäsi: huomaatko pureskelevasi kynsiäsi stressitilanteissa? Kiinnitä huomiota kynsien pureskeluun, lakkaa kyntesi ja nipistä vaikka itseäsi joka kerta ikään kuin rangaistuksena, jos meinaat nakertaa kynsiäsi.

– Älä leikkaa kynsiäsi liian lyhyiksi.


Lähde: Webmd.com

Lue myös:

    Uusimmat