Haluaisitko oman vankilan? Nyt sellainen olisi myynnissä Laukaassa – tältä siellä näyttää

0:28
Katso videolta, miltä näyttää myynnissä oleva vanha Laukaan vankila.

Keski-Suomessa sijaitsevassa Laukaassa on myynnissä harvinaisuus. Kenellä tahansa on mahdollisuus ostaa itselleen kokonainen vankila.

Valtion omistama Senaatti-kiinteistöt myy tarjousten perusteella vanhan Laukaan vankilan alueen rakennuksineen. Vanha Laukaan vankila, entinen Pernasaaren koulukoti, sijaitsee Laukaan kunnassa Leppäveden Vuonteensalmen äärellä. 

Senaatti-kiinteistöjen tiedotteen mukaan alue käsittää kuusi palstaa, joiden pinta-ala on yhteensä noin 366 hehtaaria. Kiinteistön alueella sijaitsee yli 40 rakennusta tai rakennelmaa, vanhimmat niistä ovat valmistuneet 1800-luvulla.

Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Asko Taskila kertoo MTV Uutisille, ettei vanha vankila ole mennyt vielä kaupaksi. Kohde tuli myyntiin syyskussa.

– On sitä käyty muutaman kerran näyttämässä, kyselyjä on tullut kohtuullisen mukavasti. Se on toinen juttu, tuleeko tarjouksia, kertoo Taskila.

Pernasaarella pitkä historia

Entisen vankilan alue on maakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Alueella on ollut toimintaa aina 1550-luvulta asti. Aluksi tilan asuinrakennuksena oli savutupa, jota laajennettiin pikkuhiljaa. Vuosisatojen aikana alueelle on rakennettu uusia rakennuksia ja alueen käyttötarkoitus on vaihdellut.

1700-luvun alkupuolelta 1800-luvun alkuun alueella toimi sotilasvirkatalo. Tämän jälkeen alue oli vuokrattuna 1920-luvulle asti.

Vuokratilakaudella Pernasaari on ollut muun muassa Wolmar Schildtin syntymäkoti. Schildt on tullut tunnetuksi ennen kaikkea suomalaisuuden ja suomen kielen edistäjänä, uudissanojen kehittäjänä.

Pernasaaren koulukoti vihittiin käyttöönsä 1931. Vuonna 1959 palaneen avo-osaston korvasi asuntolarakennus 1960-luvun alussa. Koulukoti lakkautettiin ja Laukaan varavankila aloitti toimintansa 1994.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan vanhan vankilan myynnin taustalla on uuden avovankilan valmistuminen Jyväskylään.

Vankilan myynnistä kertoi aiemmin Keskisuomalainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja