Mainos

"Halpalentoyhtiöistä hyötyä Finnairin Aasian-strategialle"

Halpalentoyhtiöt ovat viime vuosina lisänneet markkinaosuuksiaan, ja niiden on pelätty uhkaavan perinteisiä lentoyhtiöitä, kuten Finnairia. Halpalentoyhtiöiden strategia perustuu pitkälti kustannusten leikkaamiseen. Lippujen hinta on jyvitelty niin, että palveluista ja lipusta laskutetaan erikseen, jolloin lipun voi lunastaa paikoin hyvinkin edullisesti.

MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa vieraillut FIM:n analyytikko Jaakko Tyrväinen kuitenkin toteaa, että Aasia lentomarkkinoilla hyvin pärjännyt Finnair saattaa myös hyötyä halpalentoyhtiöistä Aasian-strategiassaan.

- Halpalentoyhtiöt voivat olla uhkia Finnairille lyhyillä Euroopan-lennoilla, mutta ne toisaalta lisäävät syöttöliikennettä Finnairin Aasian-lennoille, missä Finnairilla on kilpailuetu, Tyrväinen muistuttaa.

Tyrväinen katsoo, että halpalentoyhtiöiden on ylipäätään vaikeaa uhata Finnairia ainakaan Euroopan ja Aasian välisillä lennoilla.

- Halpalentokonseptin kilpailuetu heikkenee sitä mukaan, mitä pidemmäksi lento muodostuu. Moni kilpailija on ollut Aasian-lentojen kanssa vaikeuksissa ja joutunut leikkaamaan kapasiteettiaan. Finnair sitä vastoin on pystynyt lisäämään kapasiteettiaan, Tyrväinen sanoo.

Finnair on joutunut kokemaan kovia viime vuosina. Yhtiö on painiskellut muun muassa taloustaantuman ja työmarkkinaselkkausten kanssa. Viimeisin taka-isku oli viime kevään tuhkapilvi, joka teki ison loven yhtiön tulokseen. Nyt tilanne näyttää jo paremmalta.

- Finnairin tulos on nousemassa mitä ilmeisimmin positiiviseksi viimeisen vuoden loppupuoliskolla. Toisen vuosineljänneksen tulos olisi itse asiassa ollut jo lievästi positiivinen ilman tuhkapilveä, arvioi Tyrväinen.

(MTV3)

Katso analyytikko Jaakko Tyrväisen haastattelu (Huomenta Suomi 10.9.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.