Halpa lääke yleiseen vaivaan! Vaseliinista yllättäviä hyötyjä lapsen iholle

Lähes joka kodista löytyvä vaseliini voi olla avuksi moneen vaivaan.

Lasten iholle ilmestyvä ekseema, jonka yksi tunnetuimmista muodoista lienee atooppinen ihottuma, voi olla hankala ja kallis hoitaa. Viime vuoden loppupuolella julkaistu tutkimus kuitenkin esittää, että vaivaan voi saada apua yllättävänkin edullisella tavalla: sipaisemalla pienen lapsen iholle ennaltaehkäisevästi vaseliinia.

Atooppista ihottumaa ilmestyy yleensä ensimmäisen kerran jo lapsena, mutta ihottumatyyppiä voi kehittyä myös aikuisille. Alle kaksivuotiaiden ihottumaa kutsutaan maitoruveksi. Atooppinen ihottuma voi vaivata läpi elämän tai mennä ohi itsestään.

Kuusikuukautisiksi asti vauvan ihon rasvaaminen säännöllisesti vaseliinilla voi kuitenkin estää ihottumatyypin kehittymisen alkuunkaan. Tutkimus toteutettiin Oregonin yliopistossa vuonna 2014. Tutkimukseen osallistyi 124 vauvaa, joiden vanhemmat kosteuttivat lasten ihoa vähintään viisi kertaa viikossa kuuden ensimmäisen elinkuukauden ajan.

Tutkimuksessa rasvana käytettiin vaseliinin lisäksi myös muita marketeissa myytäviä kosteutusvoiteita sekä muun muassa auringonkukkaöljyä. Kaikkien vaikutusten todettiin olevan yhtä hyviä, mutta tutkijoiden ykkössijan vei vaseliini edullisen hintansa vuoksi.

Atooppisen ihottuman on todettu olevan yhteydessä kuumeeseen, astmaan, allergioihin sekä uni- ja paino-ongelmiin. Ihottuman hoitoon tunnetaan monia kosteuttavia voiteita, mutta sen ehkäisyä tunnetaan vain vähän.

Vaseliinin eduiksi laskettiin myös se, ettei voide yleensä sisällä säilöntäaineita tai hajusteita, jotka saattavat myös aiheuttaa erilaisia allergioita.

 

***

2:21

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja