Halosen entinen lehdistöpäällikkö raottaa Ruotsin kuninkaallisten kulisseja – ”Lauloimme snapsilauluja Mäntyniemessä”

Presidentti Tarja Halosen entinen lehdistöpäällikkö Maria Romantschuk on päässyt tutustumaan vuosien varrella moniin kuninkaallisiin. Erityisesti Ruotsin kuningasperhe on tehnyt häneen vaikutuksen. Eniten Romantschukia on yllättänyt kuninkaallisten tavallisuus.

Hanasaaren ruotsalais-suomalaisessa kulttuurikeskuksessa oli eilen historiallinen päivä: paikalla oli oman presidenttimme lisäksi Islannin presidentti sekä kaikki Pohjoismaiden kuninkaalliset. Hanasaaren ohjelmajohtajana toimivalle Maria Romantchukille vieraat olivat tuttuja, sillä Halosen lehdistöpäällikkönä toimiessaan hän tapasi kuninkaallisia vuosittain valtiovierailuiden yhteydessä. Erityisen paljon Romantschuk on ollut tekemisissä Ruotsin kuningashuoneen kanssa.

– Kuninkaallisten puhuttelussa on oikein selkeä manuaali. Se on ”ers majestät”. Ei saa teititellä, vaan jos puhut kuninkaan kanssa, niin sanot ”voiko kuningas selventää tämän”, Romantschuk kuvaili kanssakäymistä kuninkaallisten kanssa Hyvää Elämää -ohjelmassa.

Kerran Romantschuk tosin pääsi sinutteluväleihinkin.

– Olin käymässä Ruotsin hovin tiedotuspäällikkönä työskentelevän ystäväni Nina Eldhin luona hänen työhuoneellaan, kun hakiessamme keittiöstä kahvia yhtäkkiä Victoria oli siellä. Hämmennyin, ja hän tajusi, etten muistanut, miten puhutellaan. Hän sanoi ”säg du bara”, että sano ”sinä” vaan. Mutta julkisesti sitä ei voi käyttää.

Romantschuk onkin huomannut, että virallisten tilaisuuksien ulkopuolella kuninkaalliset eivät ole kovin virallisia ja puhuvat hyvinkin vapaasti.

– Jos olet koko ajan esillä ja tiedät, että jokainen voi katsoa sinua, kyllähän sinä olet aika jäykkä. Mutta kun se hetki on ohi, niin kyllä he heittäytyvät aika rennoiksi.

– He ovat ihan tavallisia ihmisiä. Täytyy sanoa, että on se kohtalo syntyä kuninkaalliseen perheeseen, mutta itse asiassa ainakin Ruotsin kuninkaallinen perhe on tosi hauska. Olen ollut vähän vapaamuotoisemmissa tilaisuuksissa esimerkiksi rapujuhlissa Mäntyniemessä heidän kanssaan. Se oli kyllä aika railakas, hauska tilaisuus. Jokainen joutui laulamaan yhden snapsilaulun pöydän ympärillä.

Kerran Romantschuk matkusti samassa helikopterissa Victorian kanssa. Ympärillä oli sählinkiä, mutta adjutantti Kim Mattsson piti kruununprinsessasta hyvää huolta.

– Victoria kuiskasi minulle, että ”han är så gullig”, hän on niin suloinen. Se oli mielestäni aika herttaista.

Myös Ruotsin kuninkaalliset näyttävät arvostavan suhteita Suomeen, sillä esimerkiksi kruununprinsessa Victorian ensimmäinen valtiovierailu suuntautui juuri tänne.

– He oikein pyysivät, että hän saisi tulla mukaan, että hän näkisi, miten se toimii, Romantschuk muistelee.

– Näkisin myös, että kun Halonen kutsuttiin vuonna 2012 hänen kautensa loppupäässä juuri ennen Niinistön virkaan astumista kuninkaanlinnaan jäähyväislounaalle, jonne myös viimeisillään raskaana ollut kruununprinsessa Victoria osallistui, niin se kyllä osoitti, että heillä synkkasi.

Kuningashuoneen asema herättää myös keskustelua.

– Kyllähän Ruotsissa puhutaan jatkuvasti siitä, onko fiksua pitää kuninkaallista perhettä ja onko järjestelmä se oikea. Mutta kuitenkin niitä (kuninkaallisia) rakastetaan. Ei niistä olla luopumassa. Ja kyllähän he tekevät hirveästi hyvää työtä. He edustavat maitaan ja edustavat niitä hyvin, Romantschuk totesi.

Lue myös:

    Uusimmat