Halmeen ex-vaimo kirjassa: Tony alisti, raivosi ja ajoi pois kotoa

Edesmenneen kansanedustaja Tony Halmeen entinen vaimo muistelee elämäänsä Viikingin kanssa torstaina julkaistussa kirjassa.

Entisen ammattinyrkkeilijän ja kansanedustaja Tony Halmeen elämä kirvoitti lukuisia lehtiotsikoita vuosien varrella. Vuonna 2010 traagisesti oman käden kautta menehtynyt Halme nousee uudelleen puheenaiheeksi uunituoreen paljastuskirjan myötä.

Tonyn vuonna 1998 tavannut ja siitä muutaman kuukauden kuluttua hänen kanssaan avioitunut Katja Halme kertoo oman näkökulmansa kirjaviin tapahtumiin Otavan julkaisemassa ja Paula Salomaan kirjoittamassa Viikingin varjossa -kirjassa.

Kirja kuvailee Tony Halmeen luonnetta hyvin itsekeskeiseksi, minkä myös Katja sai huomata pian. Katjan mukaan henkinen väkivalta kesti koko suhteen ajan, mutta lopulta mukaan tuli myös fyysisen väkivallan uhka.

Aluksi Tonyn Katjalle antama huomio oli ylenpalttista ja tuntui imartelevalta. Tony myös ylisti tuoretta tyttöystäväänsä, kehui kaikille ja vannotti kohtelevansa aina hyvin.

”Morsian oli päästään pyörällä jo pelkästään siksi, että sulhanen kertoi muiden naisten kadehtivan häntä, koska he kaikki olisivat halunneet olla hänen paikallaan.”


Tony kihlasi Katjansa ainoastaan muutama viikko tapaamisen jälkeen. Tuore morsian oli onnensa kukkuloilla.

Viikinki kuitenkin kerskaili Katjalle jo suhteen alussa naisten käytännössä tarjoavan itseään hänelle – kukaan ei kuitenkaan vetänyt vertoja täydelliselle Katjalle.

”Huonosti kasvatettua muijaa piti kouluttaa”

Kihlauksesta ehti kulua kuitenkin vain muutama kuukausi, kun Tonyn käyttäytymisessä alkoi näkyä erikoisia piirteitä. Tony muun muassa arvosteli kihlattuaan lihomisesta, vaikkei Katja ei ollut huomannut itsessään mitään muutoksia.

Pariskunta asui ensin Yhdysvalloissa, missä elämä oli suhteellisen tasaista. Paluu Suomeen vuoden kuluttua sai ongelmat kärjistymään, ja Tony katosi ryyppyreissuilleen päiviksi.

”Kun Tony kerran lyhyen juhlaputken jälkeen tuli yöksi kotiin ja Katja vaati jälleen selitystä hänen katoamiselleen, mies raivostui silmittömästi. Hänen katseensa muuttui hetkessä pistävänjäätäväksi ja suu oheni suoraksi viivaksi. Tonyn mielestä Katja oli säälimätön ja kiittämätön ämmä, joka ajoi nalkutuksellaan miehensä kerta toisensa jälkeen ryyppäämään. "

"Riidan päätteeksi Viikinki uhosi kostavansa kaiken kokemansa ja ajoi Katjan ulos ovesta pimeään iltayöhön.”


Pariskunta sai selvitettyä riitansa, mutta Tony ei koskaan pyytänyt anteeksi tai nähnyt syytä itsessään.

”Hän oli edelleen sitä mieltä, että syyllinen oli Katja, joka oli ajanut hänet omalla käytöksellään ryyppykierteeseen. Muita vaihtoehtoja miehellä ei kuulemma siinä tilanteessa ollut. Huonosti kasvatettua muijaa piti kouluttaa, jotta sama käytös ei toistuisi.”

Ulkonäkökritiikkiä ja mustasukkaisuutta

Halmeiden arki pyöri pitkälti Tonyn töiden ympärillä Katjan pitäessä huolen kodista. Katja kantoi Tonylle kassikaupalla hänen tilaamia ruokiaan kaupasta. Riidan aiheeksi ja iltamenojen kieltämiseksi saattoi riittää se, että Katja oli unohtanut ostaa kaupasta Tonyn pyytämää mehua.

"Katja sai kuulla olevansa itsekäs ja välinpitämätön aviomiestään kohtaan: ”Tää todisti taas sen, ettei muija välitä musta pätkän vertaa vaan tanssii oman napansa ympärillä. Jos vaan yhtään välittäisit, muistaisit ostaa sitä safkaa mitä mä tilaan!”


Pian Katjan lyttäämisestä tuli lähes arkipäivää Tonylle, joka ei sulkenut suutaan edes muiden läsnä ollessa.


Maalaiseksi ja rahattomaksi solvaaminen sai Katjan nolostumaan joka kerta, mutta hän naureskeli mustalle huumorille. 

”Tolla ämmällä ei ole latin latia taskussa! Se on maalainen ja vain mun ansiosta jotain. Kukaan ei olis kiinnostunut siitä, ellei se olis MUN muija!”


Katjan mielestä oli tärkeintä, ettei kukaan säälisi tai puolustaisi häntä. Varsinkin miesten arvostellessa Tonyn puheita he saattoivat saada rangaistukseksi "isällisen iskun suoraan päin lättyä".

”Vaatteilleenkin Katjan piti saada miehensä hyväksyntä. Varsinkin liian paljastavat vaatteet, kuten avonaiset kaula-aukot, olivat pannassa.”


Edes nuoren vaimon ulkonäkö ei säästynyt Viikingin teräviltä sanoilta. Kehuja sateli muiden kuullen, mutta myös rankkaa arvostelua.

”Toi sun persees on kuin seitsemänleivän uuni” oli yksi tavallisimmista. Katja ei ymmärtänyt tuota kommenttia, koska hän käytti edelleen s-koon vaatteita ja oliomasta mielestään pikemminkin hoikka kuin pyylevä. Myös meikin käyttö oli tavanomainen nälvimisen aihe.”

Katja ja Tony Halme erosivat vuonna 2005 seitsemän vuoden avioliiton jälkeen. Katja löysi uuden rakkauden ja avioitui vuonna 2007 helsinkiläisen Teemun kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat