Hallitustunnustelut käynnissä – Pekka Haavisto kuittasi kysymyksen Kemin tehdashankkeesta: "Ilmastokysymyksistä puhuttiin laajasti"

Vihreiden puheenjohtajan Pekka Haaviston mukaan ilmastokysymyksistä puhuttiin laajasti vihreiden ja SDP:n tapaamisessa. Haavisto vastasi näin, kun häneltä kysyttiin, oliko Kemin tehdashankkeen ilmastovaikutuksista ollut keskustelua.

Viime viikkojen keskustelun metsien hakkuista on ennakoitu nousevan esille hallitustunnusteluissa ja hallitusneuvotteluissa.

Hallitustunnusteluissa jatkuvat kahdenväliset tapaamiset tänään. Ensimmäisenä tapaamiseen marssivat iltapäivällä vihreät.

Vihreät mukana hallitusveikkailuissa

Yleisimmät veikkaukset mahdollisesta hallituspohjasta ovat olleet SDP:n ja kokoomuksen varaan rakentuva sinipuna tai kansanrintama, jossa suurimmat puolueet olisivat SDP ja keskusta.

Molempiin hallituspohjiin on spekuloitu mukaan vihreitä. Haavisto totesi tapaamisen jälkeen, ettei hänelle syntynyt mielikuvaa, mikä pohja voisi hallitustunnustelijalle olla mieluisa.

–  Ei syntynyt, ja emme olleet siitä uteliaita. Totesimme, että nämä ovat nyt keskustelut nimenomaan vihreiden paperista, Haavisto totesi tapaamisen jälkeen.

Hallituspohja selvillä huomenna?

Hallitustunnusteluja käyvä SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne toivoi tämänpäiväisten tapaamisten aluksi, että eteenpäin päästään yhtä hyvin kuin eilen. SDP jatkaa tänään kahdenvälisiä keskusteluja muiden puolueiden kanssa.

Tapaamislistalla ovat tänään vihreiden ohella vasemmistoliitto, RKP ja kokoomus.

Rinteen tavoitteena on nyt päättää, mikä muista suurista puolueista muodostaa hallituksen rungon SDP:n kanssa. Eduskuntavaaleissa SDP:n jälkeen suurimpia puolueita olivat perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta.

Valinta ratkaisee Rinteen mukaan sen, millainen muu kokoonpano hallitukseen tulee.

–  Eiköhän se tämän päivän kuluessa, huomisen päivän kuluessa viimeistään ratkea, Rinne arvioi SDP:n eurovaaliohjelman julkistuksen yhteydessä tänään aamulla.

Rinne on aiemmin sanonut uskovansa, että hallitusneuvottelujen kokoonpano selviää tiistai-iltaan mennessä.

Sunnuntaina Rinne keskusteli kristillisdemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan edustajien kanssa. Hänen mukaansa yhtäkään puoluetta ei ole vielä suljettu pois mahdollisten hallituskumppanien joukosta.

Puolueiden kanssa käytyjen keskustelujen sisällöstä Rinne ei kertonut sunnuntaina mitään tarkempaa. Keskustelujen teemat olivat odotetunlaiset.

–  Talouspolitiikasta hyvin paljon puhuttiin, EU-politiikasta ja ilmastopolitiikasta, Rinne luetteli sunnuntaina.

Kalenteriongelma eurovaalikampanjoista

Eurovaalikampanja osuu käytännössä kokonaan hallitusneuvottelujen kanssa päällekkäin.

Tästä seuraa väistämättä aikatauluongelmia. Rinne myöntää, että erityisesti isot puheenjohtajatentit osuvat hankaliin ajankohtiin.

–  En haluaisi pilata eurovaalitenttejä sillä, että keskustellaan hallituksen muodostamisesta, Rinne sanoi aamulla.

Hallitustunnustelijan tavoitteena on kuitenkin ehtiä käymään myös toreilla kampanjoimassa, vaikka hallituksen muodostaminen hallitseekin tulevia viikkoja.

Europarlamenttivaalit järjestetään Suomessa 26. toukokuuta. Rinne on toivonut, että uusi hallitus pääsisi aloittelemaan työtään kesäkuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat