Mainos

Hallitusryhmät: Lapsiperheitä ei pidä automaattisesti asettaa etusijalle turvapaikanhaussa

Hallitusryhmät keskusta, kokoomus ja siniset katsovat, ettei lapsiperheitä ole syytä asettaa automaattisesti etusijalle turvapaikkoja myönnettäessä.

Hallitusryhmien mielestä turvapaikoista on tehtävä päätös yksilöllisen harkinnan perusteella niin lapsiperheiden kuin muidenkin hakijoiden kohdalla.

– Mekaaninen oikeus saada turvapaikka pelkästään lapsen perusteella voisi johtaa vääränlaisen kannustimen syntyyn. Turvapaikkapäätös tehdään aina yksilöllisen harkinnan perusteella, ja lapsen tarve turvapaikkaan arvioidaan aina tapauskohtaisesti, vastaa kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen STT:lle.

Keskustan mukaan pitää ottaa huomioon, että jokaisella turvapaikanhakijalla on oma tarinansa ja taustansa.

– Siksi jokaisen turvapaikkaa hakeneen tapaus on tutkittava erikseen, ei yhtenä massana. Tämä antaa mahdollisuuden käyttää tapauskohtaista harkintaa esimerkiksi lapsiperheiden osalta, arvioi keskustaa edustava eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Markus Lohi.

Myös sinisten mielestä viranomaisten on aina tehtävä turvapaikkapäätökset yksilöllisesti.

Hallitusryhmät nostavat kuitenkin esiin lasten aseman punnitsemisen turvapaikkapäätöksissä. Keskustan mukaan lapset ovat aina haavoittuvammassa asemassa kuin aikuiset. Kokoomuksen mielestä on yleensä lapsen edun mukaista, että hänet pidetään yhdessä vanhempien kanssa.

Siniset huomauttavat, että alaikäisille turvapaikanhakijoille laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa annettua korostettua suojaa voidaan myös väärinkäyttää.

– Tätä (korostettua suojaa) pyritään myös hyväksikäyttämään tekeytymällä alaikäiseksi, arvioi sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

STT kysyi hallitusryhmien kantoja asiaan viikonvaihteessa. Vastaukset saatiin sähköpostitse.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.