Mainos

Hallitus säästää 78 miljoonaa yksityisen sairaanhoidon korvauksista

Hallitus esittää, että yksityisen sairaanhoidon korvauksista säästettäisiin 78 miljoonaa euroa.

Säästöistä 40 miljoonaa tulisi hammashoidon korvauksien vähentämisestä ja loput lääkäripalkkioiden sekä tutkimuksen ja hoidon korvauksista, kertoo sosiaali- ja terveysministeriö.  

Vielä hallitusohjelmassa yksityisestä sairaanhoidosta kaavailtiin säästettävän 40 miljoonaa.  

Hammastarkastusten korvaus pidetään ennallaan, mutta muuten korvaustaso asettuu noin 15 prosenttiin.   

Lääkärinpalkkioiden korvaustaso laskisi nykyisestä 21 prosentista reiluun 14 prosenttiin, hammashoidon korvaustaso 25 prosentista keskimäärin 15 prosenttiin sekä tutkimuksen ja hoidon korvaustaso 21 prosentista 16 prosenttiin.

Esityksessään hallitus toteaa, että korvausten leikkaaminen lisännee hakeutumista terveyskeskuksiin, joissa hoito on halvempaa kuin yksityisellä puolella. Näin ollen kunnallisen puolen menot lisääntyisivät, mutta hallitus ei esityksessään arvioi, kuinka paljon.

– On epäloogista, että minkäänlaisia vaikutusarvioita ei ole tehty, kritisoi Terveyspalvelualan Liiton toimitusjohtaja Hanna-Kaisa Järvi.  

Yksityisiä terveyspalveluita tuottavia yrityksiä edustava liitto pelkää, että leikkauspäätöksellä on myös kansanterveydellisiä vaikutuksia. Tämä voi näkyä siten, että joillain aloilla, joissa yksityisen hoidon rooli on tärkeä, moni voi jättää menemättä lääkärille kalliimman laskun takia.

– Jotain sairauksia voi jäädä huomaamatta, ja sitten se lasku on kyllä iso, Järvi sanoo. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.