MTV Uutisten kysely: Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten poisto jakaa hallituspuolueita – asiantuntija pelkää julkisten hoitojonojen kasvua

2:16
Yksityisen sairaanhoidon kela-korvausten poisto jakaa hallituspuolueita

Hallituksen sisällä on erimielisyyttä siitä, pitäisikö yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista luopua sote-uudistuksen myötä. Hallituspuolueista keskusta ja RKP vastustavat kyseisten korvausten poistoa – sen sijaan vasemmistoliitto ja vihreät kannattavat sitä. Kelan asiantuntijan mukaan korvauksien poisto pidentäisi julkisen sektorin hoitojonoja. Aiheesta lisää myös Seitsemän uutisissa.

Soteuudistus on kaukana valmiista. Syksyllä vauhtiin pääsee parlamentaarinen työryhmä, joka pohtii sitä, miten palvelujen rahoittajakanavien määrää voitaisiin vähentää.

– Siksi tätä ylipäätänsä tätä monikanavarahoituksen purkamista valmistellaan, jotta olisi kannusteet mahdollisimman suureen kustannustehokkuuteen ja tasa-arvoisiin ja saumattomiin palveluketjuihin kaikille suomalaisille, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen

– On tavoiteltavaa, että päästäisiin purkamaan tätä monikanavaisuutta ja rahat olisivat enemmän samassa pussissa, ministeri jatkaa. 

Tärkeimpiä rahoittajia ovat tällä hetkellä kunnat, valtio, kotitaloudet, työnantajat, yksityiset vakuutusyhtiöt ja Kela. Työryhmä pohtii muun muassa sitä, pitäisikö yksityisen sairaanhoidon kela-korvauksista luopua. 

– En voi ottaa kantaa asiaan ennen kuin hallituksella on yhtenäinen linja, kertoo ministeri.

"Kela-korvauksilla pystytään kannustamaan ihmisiä käyttämään yksityisiä palveluita"

Sen sijaan puolueet ottivat kantaa puolesta ja vastaan. MTV Uutisten kyselyssä hallituspuolueista vihreät ja vasemmistoliitto kannattavat yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten poistoa, keskusta ja RKP vastustavat.

– Yksittäisenä toimeenpiteenä yksityisen lääkärivastaanottojen, toimenpiteiden, Kela-korvauksen poistaminen ei ole järkevä toimenpide. Vaikka se on aika pieneksi supistunut, sillä pystytään kannustamaan ihmisiä käyttämään yksityisiä palveluita, kertoo Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi

–Emme näe, että tälle on mitään tarvetta. Tätä pitää kyllä selvittää tosi tarkasti, että mitä tämä tarkoittaisi, linjaa RKP:n puoluesihteeri Fredrik Guseff

Molempien puolueiden mielestä asiaa voidaan toki selvittää. Vihreät näkee nykymallissa osaoptimointia, jolle olisi kitkemisen tarvetta.

– Näistä yksityisen hoidon kela-korvauksista voitaisiin luopua asteittain sote-uudistuksen toteutuksen myötä. Tämä nykyinen rahoitusmalli on monimutkainen ja johtaa käytännössä osaoptimointiin eri toimijoiden välillä eikä kannusta parhaaseen mahdolliseen palveluiden yhteensovittamiseen, linjaa vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen.

– Yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset kattavat aiempien säästöjen vuoksi enää vain murto-osan hoidon kustannuksista, eikä yksityinen terveydenhoito ole korvauksista huolimatta mahdollista monelle pieni- ja keskituloiselle. Lisäksi on arvioitu, että korvaukset nostavat yksityisen hoidon hintatasoa. Vasemmistoliitto on halukas tarkastelemaan nykyisten yksityisen sairaanhoidon Kela-korvausten mielekkyyttä. Kela-korvauksista luopuminen ei saa kuitenkaan tapahtua hoidon saatavuuden kustannuksella ja hoitoon pääsy on turvattava hoitotakuulla, sanoo vasemmistoliiton puoluesihteeri Mikko Koikkalainen.

Miten Kela-korvauksista luopuminen näkyisi käytännössä?

– Yksityisestä lääkärikäynnistä ei saisi enää Kela-korvausta. Säästyneet rahat voitaisiin panostaa julkisten palvelujen lisäämiseen, kehittämiseen ja hoidon tasa-arvoisen saatavuuden parantamiseen. Ihmisten yhdenvertaisuus terveyspalvelujen saatavuudessa ja saavutettavuudessa voisi parantua. Yksityiset terveydenhuollon palvelut jäisivät kokonaan asiakkaan itsensä, työterveyshuollon tai sairauskuluvakuutusten kautta rahoitettavaksi, Koikkalainen kertoo.

SDP:n kanta on ympäripyöreä.

– Tärkeintä on ihmisten sujuva hoitoon pääsy ja laadukas hoito. Sitä parannamme ennen kaikkea sote-uudistuksella, joka on vastikään hyväksytty. Tulevaisuudessa, palveluiden järjestämisvastuun siirryttyä hyvinvointialueille ja osana monikanavarahoituksen purkamista tulee arvioitavaksi myös Kela-korvausten rooli hoidon rahoituksessa. On hyvä huomioida, että ne muodostavat soten kustannuksista pienen osuuden, sanoo SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm.

"Korvauksen leikkaaminen johtaisi eriarvoisuuden kasvuun"

Oppositiossa luopuminen tyrmätään.

– Mahdollisuus saada kela-korvausta yksityisen sairaanhoidon käyttämiseen on oleellinen osa sairaanhoidon kokonaisuutta, sillä se nopeamman hoitoon pääsyn lisäksi lyhentää myös julkisen puolen jonoja, linjaa perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos.

– Kela-korvauksen leikkaaminen johtaisi helposti palvelutason heikentymiseen ja eriarvoisuuden kasvuun. Esitys kuormittaisi ennestään jonoutunutta julkista sektoria ja johtaisi ihmisten palveluiden heikkenemiseen ja kansanterveyden vaarantamiseen, sanoo Kokoomuksen sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Maria Mattila.

Tutkimusprofessori ei luopuisi korvauksista

Kelan asiantuntija ei suosittele korvausten poistoa. 

– Kyllähän se todennäköisest kasvattaisi julkisen sektorin jonoja ja loisi kysyntäpainetta sinne entisestään. Varsinkin esimerkiksi hammashoidossa on koronan vuoksi nyt pitkät jonot, toteaa tutkimusprofessori Hennamari Mikkonen Kelasta. 

Ministeri Sarkkinen arvioi, että hallitus tulee linjaamaan korvauksista ensi talvena. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja