MTV Uutisten tiedot: Kokoomuksessa kytee protesti – osa empii, voiko äänestää Riikka Purran ja Wille Rydmanin luottamuksen puolesta

Tällaista käytöstä puhemies Halla-aho toivoo huomiselta rasismikeskustelulta eduskunnassa 1:44
Video: Mitä puhemies Jussi Halla-aho (ps.) toivoo kansanedustajilta huomisessa rasismikeskustelussa?

MTV Uutisten tietojen mukaan osa kokoomuksen kansanedustajista miettii, äänestääkö perussuomalaisten ministerien luottamusäänestyksissä puolesta, tyhjää vai vastaan. 

Eduskunta äänestää perjantaina rasismia koskevasta hallituksen tiedonannosta sekä valtiovarainministeri Riikka Purran (ps.) ja elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps.) luottamuksesta.

Erityisesti RKP on kipuillut julkisesti suhtautumistaan perussuomalaisiin ministereihin, mutta äänestykset ovat vaikeita myös osalle kokoomuksen kansanedustajista.

MTV Uutisten tietojen mukaan muutama kokoomuslainen empii vielä, äänestääkö ministerien Purran ja Rydmanin luottamuksen puolesta, tyhjää vai jopa luottamusta vastaan.

Useiden kokoomuslaisten mukaan ainakin kansanedustajat Saara-Sofia Sirén ja Aura Salla harkitsevat toistaiseksi kantaansa. Taustakeskusteluissa harkitsijoina mainitaan myös yksittäisiä muita kansanedustajia.

"Politiikka on ihmeellistä"

Hallituksen tiedonanto ja sen rasisminvastaiset toimet tyydyttävät kokoomuksen kansanedustajia laajasti, mutta hankalia tilanteita ovat juuri ministereitä koskevat luottamusäänestykset.

Ylivoimainen enemmistö kokoomuslaisista on näillä näkymin antamassa ministereille luottamuksensa, mutta osa edustajista pitää Riikka Purran ja Wille Rydmanin vanhoja rasistisia kirjoituksia niin vakavina, että luottamusta on vaikeaa antaa.

Yhden kokoomuslaisen mukaan Rydman-äänestys on kokoomusedustajille vielä Purra-äänestystä vaikeampi.

Kuluneen kesän rasismikohun lisäksi merkitystä on myös kesän 2022 kohulla, kun HS uutisoi useiden naisten kertoneen Rydmanin ahdistavasta käytöksestä. 

Kohun seurauksena Rydman joutui jättämään kokoomuksen ja siirtymään perussuomalaisiin. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on sanonut, ettei Rydmanista olisi voinut tulla kokoomuksen kansanedustajaa.

– Politiikka on ihmeellistä. Pitäisikö meidän nyt antaa luottamus ministerille, jolla ei ollut lainkaan luottamusta olla meidän kansanedustajamme? kokoomuslainen miettii.

Ryhmänjohtaja: "Lähtökohta on, että kaikki äänestävät luottamusta"

Kesäkuussa kokoomuslaisista Ben Zyskowicz ja Saara-Sofia Sirén pidättäytyivät äänestämästä sittemmin eroamaan joutuneen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps.) luottamuksen puolesta.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matias Marttinen kertoi tuolloin aikovansa puhutella kaksikkoa.

MTV Uutiset kysyi tänään Marttiselta, tuleeko koko kokoomuksen ryhmä äänestämään Purran ja Rydmanin luottamuksen puolesta.

– Totta kai se on lähtökohta. Me hallituspuolueina tuemme hallituksen esityksiä, hallitusta luottamusäänestyksessä ja totta kai myös yksittäisiä ministereitä.

Voidaanko sallia yksittäisten edustajien poissaolo tai vastaan äänestäminen?

– Kyllä lähtökohta on se, että kaikki hallituspuolueiden kansanedustajat äänestävät luottamusta hallitukselle ja sen ministereille.

Jos toisin käy?

– Ei mennä asioiden edelle, mutta lähden siitä, että jokainen hallituspuolueiden kansanedustaja ymmärtää, että hallitusvastuussa toimitaan yhdessä joukkueena, ja kun mennään saliin, siellä täytyy toimia yhdenmukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat