Mainos

Hallitus peruu sunnuntaikorvausten leikkaukset – tilalle lomarahojen pienentäminen

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) mukaan hallitus on löytänyt korvaavia toimia, joilla vältetään sunnuntaikorvausten ja ylityökorvausten leikkaus.

– Tinkimättä tästä viiden prosentin tavoitteesta olemme löytäneet näille kahdelle korvaavat toimet. Olemme korvanneet ne lomarahojen 30 prosentin leikkauksella, Sipilä ilmoitti tiedostustilaisuudessa.

Sipilän mukaan hallitus on kuunnellut julkista keskustelua herkällä korvalla ja käynyt läpi asioita työmarkkinajärjestöjen kanssa. Etenkin hallitus on Sipilän mukaan keskustellut naisvaltaisten alojen edustajien kanssa.

– Kuuntelimme suomalaisia ja teimme korjauksen alkuperäiseen viiden prosentin ehdotukseen. Hallitus tulee etenemään määrätietoisesti, me etenemme hallitusohjelman mukaisesti ja pidämme kiinni budjetista, valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) totesi. 

– Olemme nyt esittäneet pitkälle meneviä, yhteiskuntasopimuksen korvaavia toimenpiteitä, jotka me näemme reiluina, mutta erityisesti tasapuolisina ja kilpailukykyä edistävinä, Stubb jatkoi.

– Haemme yhä ratkaisua noin 15 prosentin kilpailukykyeroon, mikä on syntynyt pääkilpailijamaihin, Sipilä kuitenkin muistutti.

Sipilä: Lomarahoista säädetään lailla

Sipilän mukaan lomarahojen pienentämiseen päädyttiin, koska julkisessa keskustelussa se nähtiin tasapuolisempana

– Lomarahoista on tähän asti sovittu vain työehtosopimuksissa. Huolellisesti tutkimme sen mahdollisuutta, kun julkisuudessa käydyssä keskustelussa kävi ilmi, että se olisi tasapuolisempi ja helpompi keino kuin sitten nämä kaksi keinoa, jotka osuivat kieltämättä tiettyyn osaan palkansaajista.

– Tuli ilmi, että osa työntekijöistä on tämän edun ulkopuolella. Siitä syystä katsoimme, että voimme säätää lailla velvoittavan lainsäädännön, mutta samalla yleisestä käytännöstä, joka työehtosopimuksissa on ollut, hieman tingitään. Nyt tulee siis lakisääteinen oikeus lomarahaan kaikille. Sitä ei ole aikaisemmin ollut, Sipilä painotti tiedotustilaisuudessa.

Karenssisairaspäivä-ehdotus pysyy

Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa, että etenkin työmarkkinajärjestöjen kavahtama pakottava lainsäädäntö on myös poistumassa hallituksen ajamasta paketista.

– Meille on äärimmäisen tärkeää se, että sopimusyhteiskunta jatkuu ja olemme muuttaneet tämän pakottavan osan tästä lainsäädännöstä, eli sen osan, jolla määrätään, että työehtosopimuksissa ei voida toisin sopia määräaikaiseksi eli kolmen vuoden määräajaksi. 

Sipilän mukaan hallituksen pakettiin jää vielä kahdeksan muuta toimenpidettä ennallaan.

Nämä ovat muun muassa muutosturvaan liittyvät ehdotukset ja loppiaisen ja helatorstain muuttuminen palkattomiksi. Lisäksi hallitus pitää ennallaan suunnitelmansa ensimmäisen sairaspäivän palkattomuudesta. Hallitus rajoittaa vuosiloman enimmäispituuden kuuteen viikkoon ja työnantajan sosiaalimaksua alennetaan.

Hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon omista kilpailukykyä vahvistavista toimistaan keskiviikkona.   


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.