Mainos

Hallitus pääsi sopuun – kaksoiskansalaisille ei täyskieltoa sotilasvirkoihin

Hallitus on päässyt sopuun esityksestä, jolla rajoitetaan kaksoiskansalaisten pääsyä sotilasvirkoihin.

Alun perin kaksoiskansalaisille kaavailtiin täyskieltoa, mutta sisäministeri Kai Mykkänen ilmoitti syyskuussa, että ei vie tällaista esitystä puolustusministerin kanssa eteenpäin. Nyt sopu löytyi turvallisuusselvityksestä, jossa kaksoiskansalaisuus on yksi kriteeri.

– Olen halunnut pitää kiinni siitä, että ei turhaan leimata yhtään kaksoiskansalaista ikään kuin toiseen luokkaan, joiden osalta meillä ei tällaisia vaaratekijöitä ole, sanoo sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

– Olen tyytyväinen siitä, että saimme myös sisäministeriön mukaan tähän ja sitä kautta rajavartiolaitoksen sotilasvirat tulisivat tämän lain piiriin, sanoo puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.).

Käytännössä kyse on lähinnä Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisista, joiden pääsy sotilasvirkoihin voitaisiin lain perusteella jatkossa estää. Muutokset tulisivat voimaan ensi vuoden aikana.

– Laissa ei yhtään valtiota mainita nimeltä, viitataan tosin siihen, että länsimaiset demokratiat ovat yhteiskuntina sellaisia joiden kaksoiskansalaisuus pääsääntöisesti ei muodosta vaaraa tässä suhteessa, eikä estettä nimitykselle. Tietyillä valtioilla on omassa lainsäädännössään velvoitteita kansalaisiaan koskien riippumatta siitä, mitä muita kansalaisuuksia heillä on, ja nämä otetaan arvioinnissa huomioon, sanoo Mykkänen.

Eduskuntaan eteni tänään myös esitys, jonka mukaan ETA-alueen ulkopuoliset ostajat tarvitsisivat luvan kiinteistön hankintaan Suomessa. Valtiolla olisi etu-osto-oikeus tiettyjen strategisten kohteiden lähellä tapahtuvissa kiinteistökaupoissa. Nämä lait tulisivat voimaan vuoden 2020 alusta.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja