Hallitus avaamassa apteekkien hintakilpailua – ministeri Pekonen: "Uskon, että on vaikutusta hintoihin"

Hallitus on avaamassa itsehoitolääkkeiden hintakilpailun, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen MTV Uutisille. Pekosen mukaan hallituksen esitys lääkelain muutoksesta on etenemässä eduskuntaan maaliskuussa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) uskoo, että reseptivapaiden lääkkeiden vapaampi hinnoittelu tulee kasvattamaan kilpailua ja alentamaan niiden hintoja.

– Hallituksen esityksen myötä apteekit voivat itse määritellä näiden itsehoitolääkkeidensä hintoja tietyissä mittasuhteissa ja rajoissa. Uskon, että tällä myöskin saadaan jonkinlaista vaikutusta hintoihin apteekin puolella, Pekonen sanoo.

Pekonen ei vielä lähde arvioimaan, kuinka suuria vaikutukset tulevat olemaan.

– Tämä on mielenkiintoista sitten nähdä minkälainen vaikutus tällä tulee olemaan. Tietenkään tavoitteena ei ole se, että lääkkeitä otettaisiin tai myytäisiin turhaan. Siksi pidän tärkeänä, että apteekeissa on edelleen neuvontaa ja siellä asiantuntijat auttavat lääkkeiden valinnassa ja myynnissä.

– Hintakilpailun osalta on kuitenkin tärkeää, että me voimme tehdä pieniä viilauksia. Tämä oli nyt meidän esityksemme, jota viemme eduskuntaan eteenpäin, jotta hintakilpailu mahdollistetaan itsehoitolääkkeiden osalta, Pekonen muotoilee.

Pekosen mukaan lääkkeiden myyntiä ei tulla vapauttamaan päivittäistavarakaupan puolelle tällä hallituskaudella.

– Tästä on maailmalta hyviä, mutta myöskin huonoja esimerkkejä. Itse ajattelen, että tämä on katsottava terveys ja turvallisuus edellä.

"Apteekkarien voittoihin puututtava"

Ministeri Pekosen mukaan ei ole oikein, että apteekkarit tekevät monesti hirmuisia tuloja. Kilpailu- ja kuluttajaviraston laatiman tilaston mukaan esimerkiksi uransa loppupuolella olevien apteekkareiden keskiarvotulot olivat lähes 300 000 euroa.

– Kyllä tähän täytyy mielestäni puuttua. Uskon, että apteekkitalouden kokonaistarkastelulla voimme siihen puuttua. Pitää samalla kuitenkin muistaa, että apteekkarien tulot koostuvat monestakin asiasta. Siinä on lääketaksa ja apteekkivero, jota pitää kokonaisuutena tarkastella.

Apteekkitaloutta tarkastellaan Pekosen mukaan osana isoa lääkehuollon kokonaisuudistusta pidemmällä aikavälillä. Pekonen sanoo, että kuluttajan kannalta lähtökohtana tulee olla se, ettei paljon lääkkeitä käyttävien lääkekulut tule enää kasvamaan.

– Me tiedetään selvitysten perusteella, että suomalaiset maksavat lääkkeistä enemmän kuin muissa pohjoismaissa. Me haluamme hakea ennakkoluulottomasti esimerkkejä muualta siitä, miten on saatu kuluja tässä suhteessa kavennettua.

Aihetta käsitellään Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa tänään klo 22.35 MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa. Vieraana on apteekkariliiton puheenjohtaja Risto Kanerva. 

Lue myös:

    Uusimmat