Mainos

Hallituksessa pohditaan sosiaaliturvauudistuksen muotoa

Sosiaaliturvan kokonaisuudistusta koskevaan valmisteluun tulee osallistaa kaikki eduskuntapuolueet ja eri sidosryhmät – mukaan lukien työmarkkinajärjestöt. Tätä mieltä on tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

STT:n tietojen mukaan sosiaaliturvauudistuksen muotoa pohditaan parhaillaan hallituksen sisällä. Hallitus linjasi puoliväliriihessä, että se alkaa valmistella työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantavaa sosiaaliturvan kokonaisuudistusta. Pohjatyön on määrä valmistua helmikuussa 2019.

– Tavoitteena on valmistella työtä seuraavalle hallitukselle, oli se minkä värinen tahansa. Olisi erittäin oivaa, jos tämä työ, joka nyt saadaan liikkeelle, toimisi myös vaalikeskustelujen pohjana ja haastaisi puolueita muodostamaan kantaansa sosiaaliturvan ytimistä, Saarikko sanoo STT:lle.

Saarikon mielestä perustulo-käsitteen käyttö on villiä tällä hetkellä.

– EK on tunnistanut oikein ongelmat, mutta nyt esitelty malli ei varsinaisesti liity millään tavalla perustuloon, hän sanoo.

Ongelma on se, että suurimmat ja kasvavimmat menoerät ovat viime vuosina liittyneet asumistukeen ja toimeentulotukeen. Saarikon mielestä on selvää, että asumisen kustannukset valuvat nykyisin myös toimeentulojärjestelmän puolelle, koska asumistuki ei sellaisenaan riitä asumisen hintaan.

– Totta on myös se, että asumistuki on yksi kannustinloukku siihen, että työn vastaanottaminen ei ole kannattavaa.

Saarikko huomauttaa, että mitkään tuet eivät kuitenkaan johda mihinkään, jos palvelujärjestelmä – kuten sosiaalityö ja mielenterveyspalvelut – eivät tue ihmisen voimaantumista. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja