Hallituksen valtaisa sote-paketti on valmis kääntäjän käsittelyyn – ja se on 666 sivua edeltäjäänsä pidempi

Sote-sopu tuo Suomeen hyvinvointialueet – alueiden rahoitusta on nyt viilattu 2:19
Sote-paketin yksityiskohdista kerrottiin lokakuussa – katso video!

Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta on lähetetty käännettäväksi. Eduskunnan käsittelyyn lakipaketti lähtee ensi tiistain jälkeen.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tviittaa sote-uudistuksen valmistuneen siihen muotoon, että lakiesitykset on nyt lähetetty kääntäjälle.

Valmistelijat ovat saaneet aikaan peräti 1 668 sivua luettavaa.

Hallitus käsittelee esityksen yleisistunnossaan ensi tiistaina, minkä jälkeen esitys annetaan eduskunnan ja sen valiokuntien käsiteltäväksi.

Tavoitteena on, että lait tulisivat voimeen ensi vuoden aikana. Sote-palvelut sekä pelastustoimi siirtyvät kunnilta hyvinvointialueiden eli käytännössä maakuntien harteille 1.1.2023.

Sote-uudistusta on yritetty aiemminkin

Hartaasti valmisteltua uudistusta on kaavailtu jo vuodesta 2006. Tuolloin Matti Vanhasen (kesk.) hallitus käynnisti hankkeen, jonka myötä sote-palvelut oli tarkoitus saada kunnilta isompien toimijoiden vastuulle.

Jyrki Kataisen (kok.) hallitus pääsi opposition kanssa sote-sopuun vuonna 2014. Käyttöön olisi otettu viiden alueen malli.

Lakiesitys annettiin eduskunnalle joulukuussa 2014. Esitys kuitenkin kaatui eduskunnan perustuslakivaliokunnassa alkuvuodesta 2015.

Juha Sipilän (kesk.) hallitus pääsi sote-uudistuksellaan toistaiseksi pisimmälle.

Monien mutkien jälkeen kasaan saatu esitys annettiin eduskuntaan maaliskuussa 2017.

Hallituksen esitys HE 15/2017 oli painoasussaan 1 002 sivun mittainen – siis 666 sivua Kiurun mainitsemaa sivumäärää lyhyempi.

Sipilän sote kaatui perustuslakiongelmiin

Sipilän hallituksen sote-pakettin kuului maakuntamallin ja sote-palvelujen uudelleenjärjestelyn ohella myös niin sanottu valinnanvapausjärjestelmä, josta tehtiin erillinen lakiesitys. Malli törmäsi kuitenkin perustuslaillisiin ongelmiin.

Maaliskuussa 2018 eduskunta sai eteensä uuden esityksen valinnanvapaudesta, mutta perustuslakivaliokunta näki paketissa edelleen liikaa ongelmia.

Lopulta aika loppui kesken, ja sote-uudistus kaatui maaliskuussa 2019. Samalla kaatui koko Sipilän hallitus.

Sanna Marinin (sd.) hallitus aloitti työnsä keväällä 2019 ja julkisti nyt esityskuntoon saadun sote-pakettinsa yksityiskohdat 21 hyvinvointialueesta ja Helsingin erillisratkaisusta tämän vuoden lokakuussa.

Valtavan lakipaketin laatimista ei ole helpottanut sosiaali- ja terveysministeriön resursseja huomiota merkittävästi vienyt koronapandemia.

Lue myös:

    Uusimmat