15 vuoden urakka ohi! Historiallinen sote-uudistus on hyväksytty eduskunnassa

Eduskunnan sote-äänestys 30:00
Näin eduskunnan historiallinen sote-äänestys eteni.

Eduskunta on hyväksynyt sote-uudistuksen. 

Päivä on historiallinen, sillä sote-uudistusta on yritetty saada aikaan noin viidentoista vuoden ajan eri hallitusten voimin.

Hallituspuolueiden edustajat ovat iloinneet eduskunnan päätöksestä.

– Kansanvallan näkökulmasta nyt saavutettu voitto ja lopputulos soteen on suuri askel, joka kunnioittaa demokratiaa sekä ottaa huomioon erilaiset alueet ja niiden tarpeet, sanoo SDP:n Raimo Piirainen tiedotteessa

– Ja on tätä yritettykin, monen hallituksen aikana, kaikkiaan yli 15 vuoden aikana, kahdeksan eri hallituksen aikana, jos Paras-hanke keväältä 2006 katsotaan lähtökohdaksi.

Esityksen lähtökohtana on se, että kunnat ovat liian pieniä turvaamaan Suomen ikääntyvän väestön tarvitsemat sosiaali- ja terveyspalvelut.

– Hallituksen malli ei ole täydellinen, mutta se on parempi kuin yksikään aiemmista versioista, toteaa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) puolueensa verkkosivuilla.

Päätös poiki myös hieman hilpeämpiä kannanottoja. Sotevaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo Twitterissä, että uudistuksen hyväksyntä kevensi hänen oloaan.

– Jalka nousee nyt tavallista kevyemmin. Olo helpottunut, hän kirjoitti.

Äänestyksestä oli poissa 17 kansanedustajaa. Hallituspuolueiden edustajista oli poissa 11. Heidän joukossaan oli muun muassa vihreiden Inka Hopsu, Mari Holopainen ja Heli Järvinen, jotka olivat etukäteen kertoneet julkisuudessa, että eivät voi äänestää ratkaisun puolesta.

Äänestykset käytiin niin sanotulla laajalla kokoonpanolla. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki edustajat saivat osallistua äänestykseen.

Sote-tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille

Todellinen uudistus tapahtuu hyvinvointialueilla.

Läpimeno eduskunnassa tarkoittaa sitä, että kuntien ja kuntayhtymien vastuulla nykyisin olevat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen tehtävät siirtyvät hyvinvointialueille.

Muutos ei koske Helsingin kaupunkia. Hyvinvointialueen ylin päättävä toimielin on suorilla vaaleilla valittava aluevaltuusto.

Ensimmäiset vaalit järjestetään ensi vuoden tammikuussa.

Häkkänen painoi jarrua

Oppositiopuolue kokoomus on vastustanut tiukasti sote-uudistusta.

Kokoomuksen Antti Häkkänen painoi jarrua vain hetki ennen äänestystä. Hän vaati sote-uudistuksen perustuslainmukaisuuden selvittämistä ennen äänestystä.

Perustuslakivaliokunnan varapuheenjohtajana toimiva Häkkänen totesi aamupäivällä Twitterissä, että hänestä näyttää siltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole korjannut perustuslain mukaisiksi esityksessä olevia pykäliä, jotka liittyvät sopimusten mitätöintiin. Tällä Häkkänen viittasi palveluiden ulkoistussopimuksiin.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ilmoitti puolenpäivän jälkeen saaneensa eduskunnan virkajohdolta selvityksen sote-uudistuksen perustuslainmukaisuudesta.

Vehviläinen totesi tiedotteessa, että selvityksen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt esityksiin perustuslakivaliokunnan edellyttämät muutokset.

Sote-uudistuksen lainsäädäntö tulee voimaan porrastetusti.

Lue myös:

    Uusimmat