Hallituksen sallivampi matkustuslinja ei ole vielä helpottanut hotellien tilannetta – "Ei valitettavasti näy millään osa-alueella"

Pääkaupunki-seudun hotellien käyttöaste on yhä alle 30 prosenttia 2:41
Katso videolta uutisjuttu: Pääkaupunkiseudun hotellien käyttöaste yhä alle 30 prosenttia.

Hallituksen sallivampi matkustuslinja ei ole ainakaan vielä näkynyt suurten hotelliketjujen varauksissa, eivätkä hotellinjohtajat ole kovin toiveikkaita, että tilanne olisi paranemaan päin.

Matkustaminen Suomeen helpottui, kun hallituksen viime viikolla julkistama periaatepäätös matkustusstrategian muutoksesta tuli voimaan viikonloppuna.

Periaatepäätös nostaa maiden koronaviruksen ilmaantuvuuden rajoja siten, että matkustus on vapaata maista, joissa on enintään 25 tapausta per 100  000 asukasta kahden viikon ajalta. Tämä ei ole ainakaan vielä riittänyt täyttämään hotellien varauskalentereita.

Scandic-hotellien toimitusjohtaja Aki Käyhkö arvioi, että ulkomaalaisten syksyn varauskanta on 80 prosenttia normaalia alhaisempi. Tilanne oli suunnilleen sama kesällä.

Sokos-hotelleista vastaavan SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä sanoo myös, että hotellien varausmäärä on ulkomaalaisten osalta 80 prosenttia alhaisempi.

–  Höllennykset eivät valitettavasti näy millään osa-alueella, ei Lapissa eikä Helsingissä. Käyhkö ei vielä osaa arvioida, voivatko höllennykset myöhemmin lisätä varauksia.

–  Menee jonkin verran aikaa, ennen kuin pystytään näkemään, auttoiko tämä vai ei. Olen oppinut skeptiseksi viimeisen 7–8 kuukauden aikana. Inhottava sanoa, mutta vaikealta tämä tilanne tuntuu. Parhaamme toki teemme.

Sekä Ojanperä että Käyhkö kuitenkin pelkäävät, että nykyiset höllennykset eivät riitä varauksien nostoon, vaan matkailun kannalta niiden nostaminen EU-komission suosittelemalle tasolle olisi parempi.

–  Ilmaantuvuusluku 25 on niin alhainen, että se pitää monta lähtömaata pois pelistä meidän osalta, Ojanperä sanoo.Komissio on suositellut vapaan liikkuvuuden sallimista, jos virustartuntoja on alle 50 kohti 100  000 asukasta. 

"Ihmiset ovat varuillaan"

Varauksiin vaikuttaa myös ennakoitavuus, jota on vaikea luvata korona-ajassa, koska tautitilanne ja matkailusuositukset elävät. Myös lento- ja laivaliikenteen vähäisempi määrä vaikuttaa matkailuun. Finlandia Hotelsin toimitusjohtaja Kari Pauloaho sanoo, että tilanteen epävarmuus vähentää matkustusintoa höllennyksistä huolimatta. 

–  Ihmiset ovat varuillaan. Moni miettii, että tilanne voi muuttua kahden viikon sisällä, samalla tavalla kun suomalaiset miettivät etelänmatkoja varatessaan. Lapland Hotelsin toimitusjohtajan Ari Vuorentaustan mukaan matkustushöllennysten vaikutuksia ei voida vielä arvioida, koska monet ketjun hotellit on varattu ennakkoon, joten peruutuksia voi vielä tulla.

–  Tilanteeseen vaikuttaa se, onko Suomeen matkustaminen mahdollista. Jos tilanteeseen ei tule muutoksia, matkat varmasti peruuntuvat.

Lue myös:

    Uusimmat