Hallituksen leikkausten vaikutuksiin liittyy paljon epävarmuuksia – "Sinne menee monenlaista sisään, että välillä tekee pahaa"

Millaisia vaikutuksia hallituksen kaavailemilla leikkauksilla on? 10:10
Millaisia vaikutuksia hallituksen kaavailemilla leikkauksilla on?

Tiistaiaamun Huomenta Suomessa keskusteltiin hallituksen kaavailemista leikkauksista ja eilen julkaistuista leikkausten vaikutusarvioinneista.

Hallitus on kaavaillut leikkauksia muun muassa sosiaaliturvaan ja julkisti eilen kaavailtujen leikkausten vaikutusarvioinnit eli arviot siitä, mitä vaikutuksia näillä leikkauksilla on. 

Arvioinnit pohjautuvat erilaisiin mallinnuksiin ja aiempiin tutkimuksiin, että miten ihmiset reagoivat esimerkiksi etuusmuutoksiin. 

Näiden kautta voidaan muodostaa valistunut arvaus siitä, että mitä tapahtuu, jos näin tehdään, sanoo tutkimusohjaaja Hannu Karhunen Työn ja talouden tutkimus Laboresta.

– Se on vähän kuin makkaraa tehdessä. Sinne menee monenlaista sisään, että välillä tekee pahaa, mutta näitä on pakko tehdä. Budjetin pohjaksi tarvitaan kuitenkin luotettavia ja parhaimpia lukuja mitä voidaan saada tutkimuksen valossa.

Karhunen sanoo, että arviointeja on pyritty valmistelemaan mahdollisimman hyvin, mutta niihin liittyy paljon epävarmuuksia.

– Ne on tärkeitä tuoda ilmi näissä taustamuistioissa kuten on tehty eli ikään kun otetaan tutkimustuloksia edes jostain muusta maasta, vaikka Tanskasta, ja siirretään ne tänne suomeen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (ETLA) tutkimusjohtaja Tero Kuusen mukaan vaikuttavuusarvioinneilla on iso merkitys.

– Kyllä näillä on tietysti iso merkitys siinä, että esimerkiksi finanssipolitiikkaa voidaan kokonaisuudessa mitoittaa oikein.

– Nyt esimerkiksi näissä keskusteluissa siitä, että miten nämä vaikutukset kohdentuvat. Vaikka ne ovat karkeita arvioita, niin toki niillä on merkityksensä siinä, että voimme tarkastella eri toimien kokonaisuutta, jotka ovat vaikeasti hahmotettavia, Kuusi sanoo.

Hallitus hakee merkittäviäkin työllisyysvaikutuksia tekemällä leikkauksia muun muassa työllisyysetuuksiin ja sosiaalietuuksiin. Karhusen mukaan takataskussa olisi hyvä olla jotain muuta pohdittuna, jos hallituksen kaavailemat luvut eivät toteudukaan.

– Olisi hyvä varautua, että tutkimustulokset mihin ne pohjautuu eivät välttämättä ehkä ole tähän aikaan tai Suomen ympäristöön sovellettavissa.

Valtiovarainministeriön talouskatsaus ennustaa lievää kasvua ensi vuodelle. Minkälainen merkitys tällä on hallituksen talouspoliittisten toimien kannalta? Myös esimerkiksi SAK tekee omia vaikutusarviointeja, mutta ovatko ne luotettavampia kuin hallituksen arvioinnit? Katso koko Huomenta Suomen haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat