Hallituksen johtonelikko kutsuttu koolle tänään – RKP ei ole hyväksynyt kompromissia hallituksen rasisminvastaisesta tiedonannosta

RKP voi jatkaa hallituksessa, jos rasismin vastainen tiedonanto onnistuu 2:42
RKP voi jatkaa hallituksessa, jos rasismin vastainen tiedonanto onnistuu

RKP on aiemmin kytkenyt hallitusyhteistyön jatkamisen siihen, onko tiedonanto tarpeeksi konkreettinen.

Hallituksen on tarkoitus käsitellä rasisminvastaista tiedonantoa torstaina valtioneuvoston yleisistunnossa, selviää valtioneuvoston yleisistunnon asialistasta. STT:n lähteen mukaan muut hallituspuolueet paitsi RKP hyväksyivät kompromissin tiedonannosta jo tiistaina, mutta RKP ei näin tehnyt.

Tämä ajoi tiedonannon valmistumisen pattitilanteeseen. Nelikko eli hallituspuolueiden puheenjohtajat ovat tiettävästi tapaamassa vielä tänään asian tiimoilta, STT:lle kerrotaan.

Toinen lähde kertoo, että käsitykset esimerkiksi vihapuheeseen liittyen hiertävät RKP:n ja perussuomalaisten välillä. Yksi lähde puolestaan sanoo, että tilanne näyttää hyvältä.

Hallitus nimitti kesällä työryhmän valmistelemaan tiedonantoa yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämisestä suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Rasismikohu koetellut hallitusta

Hallitus on kärvistellyt koko kesän erilaisissa rasismikohuissa, ja tiedonanto saikin kimmokkeen tästä keskustelusta.

RKP on aiemmin kytkenyt hallitusyhteistyön jatkamisen mahdollisuuden siihen, että yhdessä hallituspuolueiden kesken laadittava tiedonanto riittävällä tavalla osoittaa, että Suomessa ei millään tavalla missään muodossa hyväksytä rasismia.

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson oli tiistaina RKP:n kesäkokouksessa luottavainen sen suhteen, että tiedonanto valmistuu ajoissa, jotta hallitus voi hyväksyä sen torstaina.

– Kyllä varmasti on edellytyksiä vielä sille, hän sanoi.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi aiemmin kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa, että hallituksen on tarkoitus täydentää tiedonantoa toimenpideohjelmalla, joka tuo lisää konkretiaa tiedonantoon.

– Huolehdimme resursseista toimien toteuttamiseen. Varmistamme, että yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys ovat osa tämän hallituksen poliittista agendaa koko vaalikauden, Orpo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat