Hallitukselta periaatepäätös ydinvoimasta

Valtioneuvosto hyväksyi Teollisuuden Voiman hakemuksen periaatepäätöksestä, jolla katsotaan uuden ydinlaitoksen olevan yhteiskunnan kokonaisedun mukaista. Lopullisen päätöksen tekee eduskunta keväällä.

Valtioneuvoston oletettiin ennakolta päätyvän TVO:n hakemuksen kannalta myönteiseen tulokseen.

Periaatepäätös menee heti eduskunnan käsittelyyn. Eduskunta voi joko hylätä tai hyväksyä periaatepäätöksen. Kyse ei ole vielä uuden ydinvoimalan rakentamisluvasta. Lupa-asia tulee eteen vasta, jos eduskunta aikanaan hyväksyy periaatepäätöksen.

Ydinvoiman kannattajat saivat nyt osavoiton uuden ydinvoimalan rakentamishankkeessa. Asian esitelleen kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) periaatepäätöksen puolesta äänestivät pääministeri Paavo Lipponen (sd.), ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.), oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.), paikalla olleet viisi kokoomuksen ministeriä sekä maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä (sit.).

Vastaan äänestivät ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.), peruspalveluministeri Osmo Soininvaara (vihr.), puolustusministeri Jan-Erik Enestam (r.), opetusministeri Maija Rask (sd.), työministeri Tarja Filatov (sd.) ja ministeri Suvi-Anne Siimes (vas.).

Ympäristöministeri Hassi jätti eriävän mielipiteen, johon yhtyivät Soininvaara ja Siimes.

Itälä tyytyväinen ratkaisuun

Kokoomuksen puheenjohtaja sisäministeri Ville Itälä (kok.) on tyytyväinen hallituksen ydinvoimaratkaisuun. Itälän mielestä uusiutuvat energianlähteet ja ydinvoima täydentävät toisiaan Suomen energiajärjestelmässä.

Itälä ei työmatkan vuoksi voinut itse osallistua hallituksen istuntoon, jossa se äänestyksen jälkeen otti myönteisen kannan uuden ydinvoimalan rakentamiseen.

Itälä korosti ratkaisun jälkeen julkisuuteen toimittamassaan tiedotteessa, että kasvihuonepäästöjen vähentäminen Kioton sopimuksen edellyttämällä tavalla merkitsee sitä, ettei mitään vaihtoehtoa ole varaa sulkea pois.

-Ilman ydinvoimaa ilmastomuutoksen torjuminen on pitkällä tähtäyksellä entistäkin vaikeampaa, Itälä sanoo.

Hassi: Ydinvoiman viimeinen taloudellinen etu hupeni

Ympäristöministeri Satu Hassi (vihr.) katsoo, että ydinvoimapäätökseen liitetyt reunaehdot ovat syöneet pois viimeisetkin rippeet ydinvoiman taloudellisista eduista.

Hän sanoi tänään, että kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäreen (sd.) esittämä lausuma muuttaa olennaisella tavalla aikaisemmin tehtyjen taloudellisten vertailujen perusteita. Hassin mielestä nämä vertailut pitäisi siksi tehdä kokonaan uusiksi.

Erityisesti Hassin silmään pisti pyrkimys pitää sähkönkulutuksen kasvu aisoissa ja sillä tasolla, jolle se jäisi, jos toteutettaisiin ilmasto-ohjelman ykkösvaihtoehto, Kioto 1, johon ei sisälly lisäydinvoiman rakentamista. Hassi ei tänään ottanut kantaa siihen, jättävätkö vihreät hallituksen, jos eduskunta myöhemmin hyväksyy lisärakentamisen.

Puoluevaltuuskunta ja eduskuntaryhmä ovat koolla helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna päättämässä hallituksessa jatkamisesta tai sieltä lähtemisestä. Hassin mielestä tässä vaiheessa pitää katsoa asia loppuun eli eduskunnan päätökseen asti. Hän muistutti, että ydinvoimakysymys otettiin huomioon jo silloin, kun vihreät lähtivät nykyhallitukseen mukaan. Hän ei sen takia pitänyt hallituksen jättämistä tässä vaiheessa perusteltuna.

- Haluamme nyt perustella eduskunnalle ja kansalle, miksi tämä puhtaampi vaihtoehto ilman ydinvoimaa on parempi. Hassi sanoi olevansa toiveikas, että eduskunta tälläkin kertaa torjuu lisärakentamisen, kuten se teki vuonna 1993.

- Uskon, että voitamme eduskunnassa. Faktat ovat kyllä mielestäni tämän turvallisemman vaihtoehdon puolella, hän vakuutti.

Taustatukena Hassilla ja viidellä muulla vastaan äänestäneellä ministerillä oli Greenpeacen järjestämä pienimuotoinen mielenosoitus Senaatintorilla. Tihkusateessa seisoskeli parikymmentä banderolleihin ja tynnyreihin sonnustautunutta mielenosoittajaa.

TT torjuu Greenpeacen näkemykset ydinvoiman hinnasta

Teollisuuden ja työnantajain TT torjuu ympäristöjärjestö Greenpeacen esittämät epäilyt siitä, että uuden ydinvoimalaitosyksikön tuottama sähkö tulisi tosiasiassa paljon kalliimmaksi kuin TVO:n laskelmissa on arvioitu.

TT:n mielestä TVO:n arvioita ei ole syytä epäillä, sillä yhtiöllä on 20 vuoden kokemus ydinsähkön tekemisestä ja sähkön tuotantokustannus on kenen tahansa luettavissa yhtiön tilinpäätöksestä.


(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 17.01.2002)

Mahdollinen viides ydinreaktori rakennetaan todennäköisesti Eurajoen Olkiluotoon, missä jo on kaksi Teollisuuden Voiman reaktoria. Eurajoella hallituksen päätös otettiin vastaan vaihtelevin mielialoin.
(Kymmenen uutiset 17.01.2002)

Lue myös:

    Uusimmat