Hallinto-oikeus: Johtajaylilääkärin määräys hedelmöityshoidoista syrji naispareja

Hedelmöityshoidon saatavuus parantunut 2:10
Hedelmöityshoidon saatavuus on parantunut.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin määräys hedelmöityshoidoista syrji naispareja, katsoo Helsingin hallinto-oikeus.

Johtajaylilääkäri oli antanut johtajaylilääkäreiden toukokuun 2015 kokouksen jälkeen määräyksen, jonka mukaan julkisella puolella hoidetaan vain lääketieteellisistä syistä johtuvaa lapsettomuutta. Määräyksen mukaan ei ole lääketieteellisesti perusteltua antaa hedelmöityshoitoa naispareille ja klinikoille tulleet lähetteet palautetaan.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta linjasi jo joulukuussa 2016 päätöksessään, että johtajaylilääkärin antama määräys syrji naispareja. Lautakunta kielsi johtajaylilääkäriä jatkamasta syrjintää.

Johtajaylilääkäri valitti lautakunnan päätöksestä hallinto-oikeuteen, joka totesi määräyksen syrjiväksi.

Johtajaylilääkäri pitää linjauksena verovarojen käytöstä

Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä pitää hallinto-oikeuden päätöstä vasta erävoittona, koska muiden johtajaylilääkäreiden samansisältöisiä valituksia on yhä käsittelyssä useissa hallinto-oikeuksissa.

Pimiän mukaan päätöksen seurauksena pitäisi syntyä myös päätöksiä julkisen puolen hedelmöityshoidoista luovutetuilla sukusoluilla, jotta oikeuden linjaus yhdenvertaisuudesta ei jää kuolleeksi kirjaimeksi.

– Tämä tapaushan koski nimenomaan naispareja, mutta tämä koskee osin myös heteropareja, vammaisia ja kaikkia niitä, jotka eivät voi käyttää omia sukusolujaan. Ylilääkäreiden linjaus sulkee heidät hoitojen ulkopuolelle, Pimiä sanoo STT:lle.

Pikamuutosta ei todennäköisesti luvassa

Pimiä uskoo, että mitään pikamuutosta käytäntöihin ei ole luvassa. Juttu voi vielä edetä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Näin käy lähes varmasti, jos hallinto-oikeudet päätyvät samasta asiasta eri linjoille.

Johtajaylilääkärit ovat perustelleet näkemystään terveydenhuollon resurssien riittävyydellä.

– Tutustumme päätökseen ja sen perusteluihin rauhassa. Tässä on kyse ennen kaikkea siitä, kuka päättää Suomen terveydenhuollon uusista tehtävistä ja mitä julkisilla verorahoilla tehdään, sanoo johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi HUSin tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat