Hallinnon sulku jatkuu Yhdysvalloissa – Ministeri palkatta jääneille työntekijöille: Miksi ette ota lainaa?

8:28

Yhdysvaltain kauppaministeri Wilbur Ross sanoo CNBC:n haastattelussa, ettei hän oikein ymmärrä, minkä takia palkatta jääneet hallinnon työntekijät eivät vain ota lainaa. Yhdysvaltain hallinto on ollut osittain suljettuna jo yli kuukauden, ja noin 800 000 liittovaltion työntekijää on jäänyt ilman palkkaa.

CNN kertoo Rossin huomauttaneen, että pankit ja muut lainanantajat ovat laajentaneet nollakorkolainojaan ja muuta apuaan asiakkaille. Hänen mukaansa pankkien ja muiden lainanantajien pitäisi antaa lainaa. Hänen mukaansa kyse olisi käytännössä valtion takaamista lainoista, sillä hallitus on sitoutunut maksamaan ihmisille takaisin, kunhan asiat saadaan järjestykseen.

– Maksuvalmiuskriisille ei pitäisi olla hyvää tekosyytä, hän sanoo.

Ross myöhemmin selvensi kommenttejaan Bloomberg TV:lle.

–  On ihmisiä, joilla on vaikeuksia, hän sanoi.

Hän kertoo, että hallinnon edustajat tapasivat ison joukon työvoimaa ja he yrittivät ymmärtää työntekijöiden ongelmia. Hän sanoo, että he tekevät parhaansa, jotta työntekijöiden tilanne helpottuu.

– Olemme tietoisia, tuskallisen tietoisia, että yksittäisille työntekijöille on aiheutunut harmia, hän sanoo.

–  Yritin vain varmistaa, että he ovat tietoisia siitä, että heillä on vaihtoehtoja, jotka voivat jollain tavalla auttaa ongelmissa, hän sanoo.

Senaatti hylkäsi molemmat ratkaisuehdotukset

Yli kuukauden Yhdysvalloissa velloneen pattitilanteen ratkaisusta ei ole näkynyt merkkejä. Torstaina senaatti ei hyväksynyt kumpaakaan kahdesta lakiesityksestä, joilla haettiin ratkaisua liittovaltion hallinnon sulkuun.

Senaatti äänesti ensin presidentti Donald Trumpin tukemasta esityksestä, johon sisältyi 5,7 miljardin dollarin rahoitus Meksikon rajamuurille. Se kaatui luvuin 50–47. Hyväksyminen olisi edellyttänyt 60 ääntä.

Demokraattien tukema ehdotus kaatui äänin 52–44. Kuusi republikaanisenaattoria kannatti esitystä, mutta vaaditun määräenemmistön kynnys jäi saavuttamatta.

Valkoinen talo pohtii seuraavaa siirtoa, hätätilavaihtoehto yhä pöydällä

CNN:n mukaan Valkoisessa talossa on valmisteltu luonnosta kansallisen hätätilan julistamiseksi maan etelärajalle, mikä mahdollistaisi sen, että Trump voisi kävellä muurin rahoituksessa kongressin yli. CNN:n näkemissä asiakirjoissa hahmotellaan Meksikon rajamuurille yli seitsemän miljardin dollarin rahoitusta. Valtaosa rahoista otettaisiin puolustusbudjetista. Muuri oli Trumpin merkittävimpiä presidentinvaalilupauksia.

Trumpin avustajat ovat olleet erimielisiä hätätilan julistamisesta. Trump itse ei ole sulkenut vaihtoehtoa pois. Torstaina presidentti nosti jälleen esiin vaihtoehtoiset rahoitustavat, ellei kongressissa päästä muurikiistasta sopuun.

–  Minulla on muita vaihtoehtoja, joita myös tulen käyttämään, jos täytyy, hän sanoi toimittajille.

–  On paljon ihmisiä, jotka haluavat, että näin tapahtuu. Armeija haluaa, että näin tapahtuu, hän jatkoi.

Trumpin ja hänen avustajiensa halukkuutta hätätilan julistamiseen hillinnee se, että päätös todennäköisesti haastettaisiin oikeudessa, mikä viivästyttäisi edelleen muurin rakentamista. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja