Hairahduitko huijausviestiin? Toimi näin

Huijareita ja huijausmekanismeja on erilaisia, mutta tavoite on usein sama. Huijarit yrittävät tavalla tai toisella päästä käsiksi huijattavan rahoihin.

Joskus huijarit yrittävät kalastella luottokorttitietoja, joskus taas pankkitunnuksia. Myös puhelinnumeron avulla tehtävät palvelusopimukset ovat yleisiä.

– Se, mitä tällaiseen huijausviestiin lankeamisesta seuraa, riippuu täysin siitä, mikä porukka on kyseessä ja millaisia rahastusmekanismeja he osaavat, sanoo F-Securen johtava tutkija Jarno Niemelä.

Jos huijari onnistuu saamaan luottokortin numeron, on syytä ottaa välittömästi yhteyttä pankkiin, jotta epäilyttäviin maksutapahtumiin voidaan puuttua.

– Kun ottaa välittömästi yhteyttä pankkiin, sen jälkeen on lainopillisesti turvassa kaikilta vääriltä laskutuksilta. Se on todella tärkeää.

Suojaa maksukorttisi varkauden varalta

Niemelä kehottaa tarkastamaan myös sen, että maksukortissa on käytössä niin sanottu online-verifikaatio, jolloin maksuja ei pysty tekemään pelkillä luottokorttinumeroilla.

Jos kortilla tekee ostoksia netissä, kännykkäapplikaatio kysyy, haluatko vahvistaa tämän maksun. Esimerkiksi Visalla palvelu on nimeltään Verified by Visa, Mastercardilla SecureCode. Myös pankkikorteille on tarjolla samanlainen varmennusmekanismi.

Niemelä muistuttaa, että vaikka korteissa olisi käytössä mainitut suojaukset, pitää joka tapauksessa ottaa yhteys pankkiin, jos korttitiedot päätyvät vääriin käsiin.

Jotkut pankit tarjoavat kertakäyttöisiä luottokorttinumeroita, joita voi käyttää ostoksia tehdessään. Se suojaa varsinaista luottokorttinumeroa mahdolliselta urkinnalta.

– Jos jossain pyydetään maksamaan esimerkiksi euron varmistusmaksu, silloin voi tehdä tilapäisen korttinumeron, jonka maksukatoksi määrittää sen yhden euron. Silloin sieltä ei voi varastaa yhtään enempää.

Nopea toiminta voi estää rikoksen

Rikosilmoitusta ei välttämättä tarvitse tehdä, jos rikolliset eivät ehdi rahastaa huijauksellaan. Se, että joku huijaa itselleen luottokorttitiedot, ei ole vielä rikos.

– Jos asiasta ilmoittaa riittävän ajoissa pankille, varkaat eivät ehdi käyttää korttia eikä rikosta pääse tapahtumaan. Sen takia aikainen yhteydenotto pankkiin on tärkeä.

Luottokorttihuijaukset ovat kuitenkin vain yksi huijauksen muoto. Luottokorttitietojen sijaan huijarit saattavat pyytää puhelinnumeroa, jonka jälkeen numeroon liitetään maksusopimus, jonka laskutus toimii puhelinoperaattorin kautta.

Palvelunumeroesto suojaa petollisilta maksusopimuksilta

Petolliset palvelusopimukset on mahdollista estää siten, että asettaa palvelunumeroeston tai viihdepalvelueston omaan puhelimeensa.

– Silloin kännykällä ei voi käyttää maksullisia tekstiviestipalveluita, eikä myöskään tehdä maksullisia palvelusopimuksia.

Jos ei halua blokata kaikkia palvelunumeroita, voi sallia pelkät infopalvelunumerot. Operaattoreilla on hyvin tarkkaan rajattu se, mitkä tahot operaattori sallii infopalveluiksi, kun taas viihdepalvelut voivat olla ihan mitä tahansa – myös huijauksia.

– Ennen kaikkea lasten kännyköihin kannattaa laittaa viihdepalveluesto ja maksupalveluesto. On tapauksia, joissa lapsen kännykkä on varastettu, ja sen avulla on tyhjennetty kokisautomaatti. Siitä tulee aika iso lasku.

Jos huijaus perustuu ihmisen ohjaamiseen haitalliselle nettisivulle, sen torjunta hoituu asianmukaisella tietoturvaohjelmalla.

***

6:54

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja