Hakkerit varastivat päästöoikeuksia 29 miljoonan euron edestä

Euroopan päästöoikeusmarkkinat on suljettu ainakin viikoksi. Syynä on tietoverkon heikkoa suojausta hyväkseen käyttäneiden hakkereiden suorittama päästöoikeuksien varkaus.

Euroopan unionin lähteet kertovat, että viiden päivän aikana useissa maissa tehdyssä hyökkäyksessä varastettiin päästöoikeuksia yhteensä 2 miljoonan tonnin edestä.

Päästöoikeuksien viimeinen vahvistettu hintanoteeraus ennen kaupankäynnin keskeyttämistä oli 14,35 euroa tonnilta. Varastettujen päästöoikeuksien arvo on siten lähes 29 miljoonaa euroa.

Hakkereiden toiminta paljastui eilen illalla. Komissio sulki sen jälkeen tilapäisesti kaikki EU:n 27 kansallista päästöoikeusrekisteriä. Useissa maissa toteutettu hyökkäys ja varkaus oli EU:n edustajan mukaan "todennäköisesti yhteinen" operaatio.

Päästöoikeuskaupan tietoverkkoon on komission mukaan tehty toistuvia hyökkäyksiä parin kuukauden aikana. EU:n mukaan yli puolessa jäsenmaista, kaikkiaan 14 maassa, joudutaan korjaamaan kaupankäyntijärjestelmiä päästöoikeuskaupan turvallisuuden varmistamiseksi.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat