Ihmisen haju- ja makuaisti heikentyvät noin 60 ikävuodesta alkaen, tosin yksilölliseen tahtiin. Ikääntyneet maistavat suolaisen ja etenkin makean yhtä hyvin kuin nuoremmat, mutta happamen ja karvaan maun selvästi nuoria heikommin.
Pitkään uskottiin, että makujen vahventaminen korvaisi heikentyneet aistit ja miellyttäisi ikääntyneitä. Savuaromin määrän lisääminen palvikinkkuun ei miellyttänyt varttuneita. Yhtä vähän he pitivät kinkusta, jossa oli runsaasti pippurimausteseosta, eikä hapatettu kauranlesevalmiste ei ollut yhtään maittavampaa, kun siihen käytetyn herukka-aromin määrää oli lisätty.
Mausteiden lisäämisen sijasta kannattaa nähdä vaivaa mukavan ja kiireettömän ruokailuympäristön luomiseksi laitoksiin. Elämänilon ja nautinnon pitää kuulua myös vanhusten ruokahetkiin. Ruokien terveellisyydellä ei ole enää 90-vuotiaalle samaa merkitystä kuin kolmekymppiselle. Tällaisia terveisiä tutkija Sari Koskinen lähettää vanhusten laitosruokailusta huolehtiville.



