Haitin presidentin salamurhaan osallistui ainakin 28 ihmistä – kahdeksan epäiltyä karkuteillä

Haitin presidentti ammuttiin kotonaan – MTV:n toimittaja kertoo, mitä maan tilanteesta tiedetään 12:00
Haitin presidentti ammuttiin kotonaan – MTV:n toimittaja kertoo, mitä maan tilanteesta tiedetään.

Haitin presidentin Jovenel Moisen salamurhaan osallistui ainakin 28 ihmistä, kertoo Haitin poliisi. Surmaan kytkeytyneistä kaksi on yhdysvaltalaisia ja loput kolumbialaisia.

Poliisi kertoo ottaneensa kiinni kaikkiaan 15 kolumbialaista sekä kaksi yhdysvaltalaista, joilla on Haitilaiset sukujuuret. Lisäksi poliisipäällikkö Leon Charles kertoo kolmen kolumbialaisen saaneen surmansa ja kahdeksan olevan vielä karkuteillä.

Keskiviikkona poliisi kertoi neljän epäillyn saaneen surmansa ja esimerkiksi yhdysvaltalainen NBC News kertoi yhteensä seitsemän kuolleen. YK:n Haitin lähettiläs Helen La Lime kertoi niin ikään aiemmin, että poliisi olisi tappanut neljä presidentin asunnolle hyökännyttä.

Charles ei kuitenkaan uutistoimisto AFP:n mukaan kertonut, mistä eriävät tiedot kuolleista johtuvat.

Poliisin mukaan surmaajien käyttämät aseet ja materiaalit ovat poliisin hallussa. Viranomaiset eivät ole kertoneet mitään epäiltyjen mahdollisista motiiveista.

Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoi aiemmin, ettei se pysty vahvistamaan, että viranomaiset ovat ottaneet kiinni yhdysvaltain kansalaisia.

Henkivartijoiden toiminta syyniin

Moise oli kuollessaan 53-vuotias. Hän toimi Haitin presidenttinä vuodesta 2017. Moisen presidenttikauteen liittyi kiistaa muun muassa siitä, milloin hänen kautensa päättyy. Moisen vastustajat pitivät hänen mandaattiaan laittomana.

–  Jovenel Moise ei ollut kauhean suosittu, mutta hän oli presidentti. Häntä ei voi tappaa kuin hän olisi vain tavallinen kansalainen, 55-vuotias Paul-etunimellä esittäytynyt mies kertoi.

28-vuotias Julia puolestaan sanoi suhtautuvansa varauksella poliisin väitteisiin, että ulkomaiset palkkasoturit olisivat olleet surman takana.

–  Missä olivat hyvin varustautuneet poliisit, jotka vartioivat presidenttiä päivin ja öin? Miksi he eivät reagoineet, hän tiedusteli.

Syyttäjillä on ollut mielensä päällä samoja kysymyksiä ja poliisin onkin määrä kuulustella lähipäivinä Moisen turvallisuudesta surmayönä vastuussa olleita agentteja.

–  Olen antanut (poliisille) valtuudet haastatella presidentti Jovenel Moisea lähellä olleita turvallisuusagentteja, sanoi syyttäjänviraston johtaja Bed-Ford Claude päivä veriteon jälkeen.

–  Jos olit vastuussa presidentin turvallisuudesta, missä olit? Mitä teit estääksesi tämän presidentin kokeman kohtalon, Claude kysyi.

Poliisi vannoo surmaajien jahdin jatkuvan

Moise surmattiin kotonaan paikallista aikaa keskiviikkona alkuyöstä. Hyökkääjät olivat virkaa tekevän pääministerin Claude Josephin mukaan "ulkomaalaisia, jotka puhuivat englantia ja espanjaa".

Moisen vaimo haavoittui hyökkäyksessä, mutta hänen tilansa on vakaa. Häntä hoidettiin alkujaan paikallisessa sairaalassa, mutta hänet on sittemmin evakuoitu ambulanssilennolla Miamissa sijaitsevaan sairaalaan.

Poliisipäällikkö Leon Charles vannoi oletettujen salamurhaajien jahdin jatkuvan.

–  Tehostamme tutkintaamme ja etsintätekniikoitamme saadaksemme kiinni loput kahdeksan palkkasoturia, hän sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan Ned Pricen mukaan Haiti on pyytänyt Yhdysvalloilta apua salamurhan tutkinnassa.

–  Olemme tietoisia Haitin kansallisen poliisin tutkinta-apupyynnöstä ja Yhdysvallat vastaa pyyntöön, Price kertoi toimittajille.

Salamurha ajoi Haitin syvemmälle kaaokseen

Haitiin on julistettu kahden viikon suruaika presidentin kuoleman takia.

Ilmapiiri maan pääkaupungin Port-au-Princen kaduilla on ollut surman jälijltä jännittynyt. Kaupat, pankit ja huoltoasemat ovat olleet suljettuina. Maan pääasiallinen lentokenttä oli suljettu, kuten on myös maaraja, jonka Haiti jakaa Dominikaanisen tasavallan kanssa.

Presidentin salamurha on suistanut köyhän ja väkivaltaisuuksista kärsivän Haitin yhä syvempään kaaokseen. Maalla ei ole tällä hetkellä presidenttiä tai toimivaa parlamenttia.

Virkaa tekevä pääministeri Joseph on julistanut maan "sotatilaan" ja sanonut ottaneensa vastuun maassa. Joseph on ollut pääministerinä vasta kolmen kuukauden ajan ja hänen oli ollut määrä jättää pikapuoliin tehtävänsä. Moise oli nimittänyt hänelle seuraajan maanantaina.

Josephin seuraajan Ariel Henryn mielestä Joseph ei ole enää maan pääministeri.

–  Onko maalla useita pääministereitä, Henry tiedusteli.

Lue myös:

    Uusimmat