Ecuadorilaisen presidenttiehdokkaan surmaan liiittyen tehty kuusi kiinnittoa – yksi epäilty ammuttiin

Ecuadorissa ammuttiin presidenttiehdokas kuoliaaksi 0:41
Ecuadorissa ammuttiin presidenttiehdokas kuoliaaksi

Ecuadorissa on otettu kiinni kuusi ihmistä presidenttiehdokkaan surmaan liittyen, minkä lisäksi viranomaiset olivat ampuneet yhden epäillyn hyökkääjän kuoliaaksi, sanoo poliisi.

Kaikki epäillyt ovat kolumbialaisia, mukaan lukien surmansa saanut, poliisi sanoo uutistoimisto AFP:lle. Maan sisäministeri Juan Zapata oli jo aiemmin antanut ymmärtää, että kaikki surmasta epäillyt ovat ulkomaalaisia.

Fernando Villavicencio, 59, ammuttiin kuoliaaksi maan pääkaupungissa Quitossa keskiviikkoiltana pitämänsä kampanjatilaisuuden jälkeen. Hän oli yksi kahdeksasta ehdokkaasta presidentinvaaleissa, jotka on ollut määrä järjestää myöhemmin tässä kuussa.

Kannatuskyselyjen perusteella Villavicencio oli toisiksi suosituin kahdeksasta presidentinvaaliehdokkaasta.

Etelä-Amerikassa sijaitseva Ecuador julisti torstaina hätätilan Villavicencion surman seurauksena ja pyysi Yhdysvaltain liittovaltion poliisia FBI:ta auttamaan salamurhan selvittämisessä.

Syyttäjien ja poliisin mukaan Villavicencion kuolemaan johtaneessa hyökkäyksessä haavoittui lisäksi yhdeksän ihmistä, mukaan lukien yksi parlamenttivaaliehdokas ja kolme poliisia.

Villavicencion kuolema on korostanut kerran rauhanomaisen maan taantumista huumekaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden väkivaltaiseksi pesäkkeeksi.

Murhien määrä noussut huimasti

Sisäministeri Zapatan mukaan presidenttiehdokkaan surman tekijät kuuluvat järjestäytyneisiin rikollisryhmiin, mutta hän ei ole täsmentänyt, mihin ryhmittymiin hän tarkalleen viittaa.

Ecuadorilaiset ovat ilmaisseet turhautuneisuuttaan väkivaltaisuuksiin maassa, jossa murhien määrä on noussut huimasti huumejengien käydessä verisiä taisteluita reviireistä.

Villavicenciota oli pidetty korruptionvastaisena esitaistelijana. Villavicencio oli toimittajana toimiessaan paljastanut maassa laajan lahjusverkoston, mikä taas johti entisen presidentin Rafael Correan tuomitsemiseen kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Correa pakeni maasta välttääkseen vankilaan joutumisen ja asuu nyt maanpaossa Belgiassa.

– Toivo rehellisyydestä maassamme. Ehdokas, joka tuomitsi korruption huumepolitiikassa, 65-vuotias kotiäiti Ruth Flores kuvaili näkemyksiään Villavicenciosta AFP:lle.

Flores kertoi ihmisten olevan raivoissaan Villavicencion surmasta. Hän kuvaili tilannetta maassa erittäin huolestuttavaksi ja arvioi, ettei turvallisuutta ole.

Ecuadorissa ei tiedetä olevan merkittäviä huumeviljelmiä tai -laboratorioita, mutta sen sijainti – suurten kokaiinintuottajien Kolumbian ja Perun välillä – ja verrattain löyhempi valvonta ovat tehneet siitä merkittävän solmukohdan maailmanlaajuiselle huumekaupalle.

Rikolliset kehottivat käyttämään luotiliivejä

Presidentti Guillermo Lasso julisti torstaina kahden kuukauden hätätilan ja sanoi, että FBI oli hyväksynyt maan avunpyynnön. FBI:n edustajat ovat saapumassa Lasson mukaan piakkoin.

Ecuadorilaislehti El Universon Villavicenciota oli ammuttu päähän kolmesti. Surmansa alla Villavicencio oli valittanut saaneensa uhkauksia Los Chonerosilta, joka on yksi maan vaikutusvaltaisimmista huumejengeistä.

– He käskivät minun käyttää (luodinkestävää) liiviä. En tarvitse sitä. Antaa palkkamurhaajien tulla, poliitikko sanoi kampanjatilaisuudessa aiemmin tällä viikolla Chonessa, josta uhkauksia väitetysti esittänyt rikollisryhmä on kotoisin.

Vaaliviranomaiset ovat niin ikään kertoneet saaneensa uhkauksia ennen elokuun 20. päivälle suunniteltuja vaaleja. Villavicencion lisäksi viime viikkoina on saanut surmansa myös suosittu pormestari sekä parlamenttivaaliehdokas.

Ennenaikaiset vaalit ovat seurausta toukokuun tapahtumista. Tuolloin maan presidentti Lasso hajotti opposition hallitseman parlamentin välttääkseen virkasyyteoikeudenkäynnin väitetystä korruptiosta. Lasso ei hae jatkokautta.

Presidentti ilmoitti Villavicencion surman jälkimainingeissa järjestävänsä presidentinvaalit suunnitellusti.

Lue myös: