Haile Selassien patsas on kaadettu sadan hengen voimin Britanniassa – syyksi epäillään etiopialaisen laulajan ampumisesta johtuvia levottomuuksia

Egyptin viimeisen keisarin Haile Selassien patsas on kaadettu Wimbledonin puistossa koillis-Lontoossa. Asiasta uutisoi BBC.

Silminnäkijöiden mukaan patsaan kaadossa oli ollut mukana sadan hengen joukko.

BBC kertoo, että patsaan kaataminen vaikuttaa liittyvän Etiopian levottomuuksiin, jotka alkoivat, kun suosittu laulaja Hachalu Hundessa ammuttiin aiemmin tällä viikolla.

Myös Selassien isän prinssi Ras Makonnen Wolde Mikaelin patsas kaadettiin tällä viikolla itäisessä Etiopiassa Hararin kaupungissa.

Oromot ovat olleet sorron kohteena

Hachalun laulut keskittyivät Etiopian Oromo-etnisen ryhmän oikeuksiin, ja hän oli näkyvä hahmo hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa, jotka johtivat pääministeri Hailemariam Desalegnin eroon vuonna 2018.

Oromot ovat Etiopian suurin etninen ryhmä, joka on ollut maassa sorron kohteena.

Oromot ovat osoittaneet mieltä myös muun muassa Yhdysvaltojen Minnesotassa laulajan kuoleman jälkeen.  

Poliisin mukaan patsaan kaatamisen tutkinnat ovat vielä kesken eikä ketään ole toistaiseksi pidätetty.

2:12

Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Etiopian pääministerille Abiy Ahmed Alille viime vuonna.

Oli maanpaossa Britanniassa

Vuosina 1930-1974 keisarina toiminut Selassie oli maanpaossa Wimbledonissa vuonna 1936, kun italialaiset hyökkäsivät Etiopiaan.

Hilda Seligman veisti Selassien patsaan sinä aikana, kun keisari asui Seligmanin perheen luona. Myöhemmin se pystytettiin Cannizaron puistoon Wimbledoniin.

Virallisten tietojen mukaan Selassie kuoli luonnollisiin syihin vuonna 1975, mutta myöhemmin ilmi tulleiden todisteiden mukaan on epäilty, että hänet olisi kuristettu sotilashallituksen määräyksestä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja