Haikailetko entisen kumppanisi perään? Älä käyttäydy näin Facebookissa

Oletko huomannut, että sinulla on pakottava tarve kirjoittaa entisen kumppanisi nimi Facebookin hakukenttään ja tiirailla ikään kuin ohi mennen exäsi profiilia – jopa silloin, vaikkette olisi enää Facebook-ystäviä? Jos haluat päästä eteenpäin elämässäsi, älä sorru näihin virheisiin sosiaalisen median maailmassa.

On totta, että deittailu, seurustelu ja jopa erotilanteet ovat muuttaneet luonnettaan sosiaalisen median, kuten esimerkiksi Facebookin myötä. Toisen seuraaminen on muuttunut helpommaksi, kun Facebookissa voi kertoa kaikista elämänkäänteistä – eroista, iloista, suruista ja uusista parisuhteista – vain yhdellä napin painalluksella. Myös toisen toimia voi seurata yhdellä sivun latauksella. Monet sortuvatkin vahtaamaan eritoten exänsä puuhia.

Maalaisjärjellä sen tajuaa, että vaikka ero olisi sujunutkin hyvissä merkeissä ja vaikka olisittekin entisen seurustelukumppanisi kanssa yhä ystäviä, exästä puhuminen, exän ajatteleminen sekä exän vahtaaminen voi olla suorastaan myrkyllistä sinulle. Mitä enemmän vietät aikaa entisen kumppanisi Facebook-sivuilla, sitä enemmän se aiheuttaa sinulle ahdinkoa ja kärsimystä ja ennen kaikkea vaikeuttaa sinua jatkamasta elämässäsi eteenpäin.

Pysähdy ja mieti; miksi ihmeessä haluat tietää, miltä exäsi profiili näyttää, onko hän lisännyt uusia kuvia perjantai-illan vietoistaan tai onko joku kirjoittanut hänen seinälleen? Jos haluat jatkaa eteenpäin elämässäsi ja jättää exäsi taaksesi, sinun täytynee pitää itsesi kurissa ja hillitä halujasi seurata häntä Facebookissa: viaton seuraaminen voi muuttua vahingolliseksi vakoiluksi.

1. Älä vakoile häntä.

Tadaa! Tämä neuvo ratkaisisi kaikki ongelmat. Mutta helpommin sanottu kuin tehty?

Kiellä itseäsi käymästä katsomassa hänen Facebook-profiiliaan. Älä edes vilkaise hänen Twitter-tiliään tai lue hänen blogiaan. Päätä, että et seuraa häntä, et kirjoita hänen nimeään hakukenttään, etkä klikkaile hänen kuviaan tai linkkejään. Jos ette ole edes enää Facebook-ystäviä, kiellä itseäsi menemästä katsomaan hänen pelkistettyä profiiliaan. Se ei hyödytä sinua, eikä tee sinulle hyvää.

2. Älä kirjoita exälle Facebookissa.

Älä kommentoi exäsi julkaisuja tai kirjoittele hänelle jonninjoutavia. Muutoin ylläpidät vuorovaikutusta häneen ja saatat odottaa alituiseen, joko hän on vastannut kommentteihisi – tai ärsyynnyt siitä, jos hän ei reagoi.

3. Älä kirjoita exästä Facebookissa.

Älä kirjoita omiin päivityksiisi käyttäen esimerkkejä entisestä seurustelusuhteestasi tai mainitse suoraan exäsi nimeä. Jos sinulla on tarve puhua entisestäsi ja suhteenne karikoista, tee se kasvotusten ystäviesi kanssa. Käsittele asia muualla kuin Facebookissa, kaikkien nähtävillä.

4. Älä kaveeraa exän nykyisen kanssa.

Älä hyväksy exäsi uuden kumppanin ystävä-pyyntöä Facebookissa tai sorru itsekään pyytämään häntä ystäväksesi. Vaikka tulisittekin toimeen ulkomaailmassa, sinun ei tarvitse olla hänen kaverinsa Facebookissa. Sitä paitsi kiusaus vakoilla exääsi ja hänen nykyistään saattaa kasvaa kahta kauheammaksi.

5. Älä kosta.

Jos huomaat exäsi ilmoittavan olevansa uudessa seurustelusuhteessa, älä mene onnittelemaan häntä, jos et ole aidosti onnellinen hänen puolestaan. Älä hehkuttele omissa päivityksissäsi (tai vielä pahempaa; kirjoittamalla exäsi seinälle) uuden kumppanisi ihanuutta tai sinkkuelämäsi railakkuutta jos tarkoituksenasi on vain kostaa exällesi. Mieti omia motivaatioitasi, ennen kuin toimit.

Tee mieluummin näin:

Ole sinkku ja ylpeä siitä

Jos olet parasta aikaa vapailla markkinoilla, voit halutessasi ilmoittaa Facebookissa olevasi tällä hetkellä sinkku muuttamalla parisuhdestatuksesi. Heti eron jälkeen ei kuitenkaan kannata ilmoittaa kissankokoisin kirjaimin olevansa sinkku, vaan vasta ajan myötä: motivaationa ei saa olla se, että haluat loukata tai näpäyttää entistäsi. Tee se itsesi takia. Näin kohtaat totuuden silmästä silmään: minä olen nyt sinkku, enkä ole kiinni menneissä. Tämä pieni ele voi olla sinulle henkisesti hyvä kokemus.

Siivoa kaverilistasi

Jos olet exäsi tovereitten kanssa Facebook-ystävä ja näet Facebookin uutisvirrassasi koko ajan heidän uutisointejaan jotka linkittyvät tavalla tai toisella exääsi, mieti pitäisikö sinun siivota kaverilistasi. Tarvitsetko tosiaan Facebook-ystäväksesi exäsi pikkuserkkua, jonka olet tavannut kerran elämässäsi vuonna 2006 mökkireissulla? Oletko sinä enää tekemisissä exäsi parhaitten kavereitten kanssa ulkomaailmassa, vai kuihtuivatko nekin suhteet edesmenneen seurustelusuhteesi myötä? Tarvitsetko todella näitä ihmisiä Facebook-ystäviksesi?

Poistu Facebookista

Jos et oikeasti pysty hillitsemään tarvettasi käydä kyyläämässä exäsi touhuja, mieti kannattaisiko sinun ottaa pesäero Facebookista ja lopettaa oma tilisi – vaikkapa vain väliaikaiseksi ajaksi. Näin pääset eroon tarpeesta seurata sosiaalisen median houkutuksia ja entisen kumppanisi mielenjuoksuja. Jos et halua tehdä näin radikaalia muutosta, pidä hengähdystauko Facebookista, äläkä kirjaudu sisään esimerkiksi kokonaiseen viikkoon. Näin saat muuta ajateltavaa.

Poista exäsi Facebook-ystävistäsi

Vaikka olisittekin eronneet sovussa ja olisitte edelleen ystäviä exäsi kanssa, mieti tekisikö sinulle oikeasti hyvää poistaa hänet Facebook-ystävistäsi. Näin houkutus seurata häntä vähenee, etkä satuta itseäsi huomatessasi hänen aloittaneen uuden seurustelusuhteen tai nähdessäsi hänen viettävän railakasta sinkkuelämää. Kun poistat hänet Facebook-ystävistäsi, poistat hänet myös omasta arjestasi, johon hän ei enää kuulu. Voit ilmoittaa hänelle ystävällisesti, että toivottavasti hän ei pane pahakseen, jos ette ole enää tekemisissä Facebookissa: älä ole ilkeä tai töykeä. Jos hän suuttuu aiheesta, se olkoon hänen ongelmansa.

Hän elää omaa elämäänsä tahollaan ja sinä omaasi: älä jää koukkuun seurata hänen elämäänsä.


Oletko sinä seurannut entistä kumppaniasi Facebookissa liian intensiivisesti? Oletteko edelleen exäsi kanssa Facebookissa ystäviä? Kommentoi ja kerro oma tarinasi!

Testaa itsesi:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja