Hädässä olevat kauppakeskusyrittäjät: Citycon ei halua ymmärtää vuokralaisten ahdinkoa – "Yrityksemme menee pahimmassa tapauksessa konkurssiin"

Kauppakeskus Ison Omenan vuokralaiset ovat taloudellisessa ahdingossa, eikä vuokranantaja Citycon ole  tullut vuokrissa tarpeeksi vastaan. Näin toteaa useampi Ison Omenan yrittäjä MTV Uutisille.

Vuokralaisten yhteydenottoihin Citycon ei ole vastannut muuta kuin että yritys on nyt niin kiireinen, ettei ehdi vastata kaikkiin kysymyksiin.

– Citycon ei ole ollenkaan ollut halukas keskustelemaan kanssamme. Vuokra Isossa Omenassa on useampi tuhat euroa kuussa. Yrityksemme menee pahimmassa tapauksessa konkurssiin, jos Citycon ei tule vastaan vuokrassa, eräs yrittäjä toteaa MTV Uutisille.

Vaikka ravintolayritykset voivat voi myydä noutotuotteita, tulot eivät mitenkään kata tilan vuokraa. 

– Ihmisvirta Isossa Omenassa on vähentynyt sen verran, että sillä ei pysty selviämään. Eikä määräaikaista vuokrasopimusta pysty kuukaudessa irtisanomaan.

Koska vuokrasopimus on luottamuksellinen, yrittäjä ei halua avata vuokran tasoa sen enempää. 

Kyseisellä yrityksellä on toinenkin toimipaikka, joka sijaitsee Helsingissä. Se on suljettu kokonaan koronatilanteen takia. Siellä vuokranantaja on ollut hyvin ymmärtäväinen.

– Tuntuu siltä, että Cityconissa ollaan hyvin kaukana alivuokralaisten arjesta, eikä ymmärrystä meidän ahdinkoon löydy. 

Muut kauppakeskukset tulevat vastaan

Vastaavanlaisen tarinan kertoo eräs toinen kauppakeskus Ison Omenan yrittäjä. Hän vuokraa liiketiloja useassa kauppakeskuksessa.

Hänen mukaansa muissa kauppakeskuksissa vuokranantajat ovat osoittaneet ymmärrystä koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa ja tullut vuokrissa vastaan.

Esimerkiksi Sellossa vuokralaiset ovat saaneet lisäaikaa vuokran maksun suhteen. 

– Citycon on sen sijaan ollut erittäin kylmä vuokralaisia kohtaan, he ovat lähettäneet viestin, missä vain todetaan, että vuokrasopimukset ovat yhä voimassa, yrittäjä kertoo.  

Vaikka yrittäjä on yrittänyt tavoittaa vuokranantajaa monta kertaa, Cityconin puolelta todetaan vain, että yhtiö ei tällä hetkellä ehdi olla yhteydessä vuokralaisiin. Yrittäjä ei kuitenkaan ole kovin yllättynyt tilanteesta.

– Asiointi Cityconin kanssa on aina ollut hyvin hankalaa ja siellä ollaan todella tiukkoja. Tuntuu siltä, että he eivät välitä pätkääkään miten vuokralaisten käy.  

Cityconin vastaantulo yllättävän pieni

Parikin liikettä Isossa Omenassa pitävä yrittäjä kertoo, että Citycon on tällä viikolla vihdoin lähestynyt heitä. 

– Citycon on nyt herännyt tilanteeseen, mutta aivan liian myöhään, yrittäjä toetaa.

Toinen yrityksen liikkeistä Isossa Omenassa on kokonaan suljettu ja toinen, joka on eri alan liike, on auki tällä hetkellä, yrittäjä kertoo.

Näiden lisäksi yrittäjällä on seitsemän liikettä ympäri pääkaupunkiseutua. Suljetun liikkeen vuokrassa Citycon on sentään tullut vastaan paremmin kuin auki olevan liikkeen kohdalla. 

– Citycon on kuitenkin tullut vastaan odotettua vähemmän. Vuokra suljetun liikkeen kohdalla on yllättävän iso ja joudumme esimerkiksi maksamaan 200 euron markkinointimaksun, vaikka kauppa ei ole edes auki. 

Yrittäjä kertoo, että muissa kauppakeskuksissa sijaitsevien liikeiden kohdalla on ollut paljon helpompaa asioida vuokranantajien kanssa. 

– Sekä kauppakeskus Sello että kauppakeskus Lauttis lähestyivät vuokralaisiaan oma-aloitteisesti samana iltana kun hallitus kielsi yli 10 osallistujan julkiset kokoontumiset. 

Yllä mainituissa kauppakeskuksissa ei tarvitse tällä hetkellä maksaa kuin tilan hoitovuokra, joka on muutama satanen kuussa. Pääomavuokrat siirrettiin koronakriisin jälkeen maksettaviksi, yrittäjä kertoo. Helsingin kaupunki perui tällä viikolla yrityksen liiketilan vuokran kokonaan kolmelta kuukaudelta. 

Yrittäjä ei myöskään ymmärrä, mihin Isossa Omenassa avoinna olevan liikkeen tilan vuokra perustuu. 

– Meiltä ei ole pyydetty mitään laskelmia eli alennettu vuokra perustuu Cityconin omiin laskelmiin, enkä ymmärrä mihin ne perustuvat.  

Hänen mukaansa myynti ei tällä hetkellä vastaa vuokratasoa. Liikkeen myynti on maaliskuussa laskenut 30 prosenttia viime vuoden maaliskuuhun verrattuna.  

Citycon: toimimme yhtä nopeasti kuin muut

Cityconin kauppakeskustoiminnoista vastaava johtaja Sanna Yliniemi sanoo MTV Uutisille, että Cityconissa kyllä reagoitiin heti koronakriisin alussa. 

– Toimittiin samassa aikataulussa muiden kauppakeksusten kanssa. Koska toimimme vuokralaiskohtaisesti, emmekä tee yleisiä linjauksia, tämä kestää meillä pidempään. Omistamme myös paljon kauppakeskuksia ja siksi meille on tullut satoja yhteydenottoja, Yliniemi selittää vastausten viivästymistä. 

Hän muistuttaa myös, että kauppakeskusten alivuokralaiset ovat hyvin erilaisissa tilanteissa. 

– Vaikutus voi olla hyvin erilainen eri aloilla. Vuokralaisten keskuudessa on niin pörssiyhtiöitä, kansainvälisiä ketjuja kuin pienyrittäjiä, Yliniemi kertoo.

Cityconilla on omat datatiedot yritysten liikevaihdoista ja sen perusteella lasketaan yrittäjille sopivan vuokratason vallitsevassa tilanteessa. 

Mitä tulee Cityconin edelleen perittäviin markkinointimaksuihin, Yliniemi sanoo, että myös näiden maksujen kohdalla yritys käyttää tapauskohtaista harkintaa.

– Kaikki markkinoinitmaksut tullaan käyttämään liikkeen markkinointiin. Jos emme pysty sitä tekemään nyt, niin käytetään se raha sitten kun kriisi on ohi, hän toteaa.

Tämä on kuitenkin pieni lohtu niille yrittäjille, jotka koronakriisin takia joutuvat laittamaan lapun luukulle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja