Ukrainan sota keskittyy nyt Zaporizhzhjan ydinvoimalaan: "Venäläiset kykenisivät esittämään, että ukrainalaiset ovat aiheuttaneet ydinonnettomuuden"

Mitkä ovat Ukrainan sodan tuoreimmat käänteet? 8:04
Katso videolta koko apulaissotilasprofessori Antti Parosen haastattelu.

Ukrainassa kumpikaan sodan osapuoli ei ole saanut aikaan kuluneen vuorokauden aikana merkittäviä läpimurtoja, kertoo yhdysvaltalainen sotatutkimusinstituutti ISW. Sodassa on kuitenkin alueita, joiden merkitys korostuu nyt erityisesti.

Seuraavaksi venäläisten kerrotaan yrittävän etenemistä Itä-Ukrainassa, mutta rintama etenee hitaasti, toteaa Maanpuolustuskorkeakoulun apulaissotilasprofessori Antti Paronen MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

– Tuo Itä-Ukrainan eteneminen on varsinkin joukkojensiirron myötä ollut jo jonkun aikaa sellaista sadan metrin - muutamien kilometrien etenemistä ja tykistön kaksintaistelua.

Kaiken keskiössä Zaporizhzhjan ydinvoimala

Tällä hetkellä pahaenteisimmät puheet koskevat ukrainalaista Zaporizhzhjan ydinvoimalaa.

Venäjä väittää, että Ukraina tulittaa venäläisjoukkojen hallussa olevaa ydinvoimalaa. Ukrainan mukaan Venäjä taas pommittaa ydinvoimalaa itse ja vierittää syyn Ukrainalle. Kuinka merkittävästä kohteesta on oikein kyse?

– Zaporizhzhjan ydinvoimala on todellakin niin merkittävä kuin se nyt on. Se tuottaa käytännössä noin viidenneksen koko Ukrainan sähköntarpeesta ja mikäli se kyettäisiin koko tuotantokapasiteetiltaan tarjoamaan esimerkiksi tuonne Krimin suuntaan, niin se olisi venäläisittäin erittäin strategisesti tärkeä Krimin energiatarpeen ratkaisija.

– Toisin sanoen se on molemmille osapuolille äärimmäisen tärkeä kohde, Paronen toteaa.

Hänen mukaansa kohteen merkittävyyttä lisää se, että ydinvoimala-alueelle tuodut venäläisjoukot olisivat myös ukrainalaisjoukoilta turvassa.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Jos ukrainalaiset sinne ampuisivat, niin venäläiset kykenisivät sitten esittämään, että ukrainalaiset ovat aiheuttaneet ydinonnettomuuden, mikä ennemmin tai myöhemmin tällaisissa laajoissa tykistökeskityksissä olisi joka tapauksessa edessä, Paronen selittää. 

Venäjä yrittää edetä Itä-Ukrainassa, mutta missä Ukrainan joukot näkevät mahdollisuutensa? Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat