Hääopas: Tarjoilu ja pöytätavat

Jos on kyseessä ystäväpäivälliset, isäntäväki huolehtii tarjoilusta yleensä omin voimin. Tällöin tarjoilualueet on hyvä sopia etukäteen. Emäntä esimerkiksi huolehtii ruuan tarjoilusta, isäntä juomapuolesta, yksi lapsi vastaa salaatin tarjoilusta, toinen likaisten lautasten keräämisestä jne.

Virallisemmissa juhlissa huolehtii tarjoilusta joku ulkopuolinen. Edustuspäivällisille varataan vähintään yksi tarjoilija 8-10 vierasta kohti. Tarjoilujärjestys käydään isäntäväen kanssa läpi ennen tilaisuutta. Tarjoilija aloittaa tarjoilemisen isännän pöytänaapurista, jättää isännän väliin ja tarjoaa hänen toiselle pöytänaapurilleen ja edelleen vasemmalle hyppäämättä kenenkään ylitse. Isännälle tarjoillaan viimeiseksi.

Hokema "ota, anna oikealta, tarjoa aina vasemmalta" helpottaa muistamaan tarjoilun perussääntöjä. Kaikki mitä tarjotaan, tapahtuu vieraan vasemmalta puolelta, kaikki mitä otetaan tai annetaan viinin kaadosta likaisten lautasten keräämiseen tapahtuu vieraan oikealta puolelta.

Ateriointi voi alkaa, kun emäntä tarttuu aterimiin. Kylmien ruokien syöminen aloitetaan samaan aikaan. Pieni seurue aloittaa myös lämpimän ruuan yhtä aikaa. Suuressa seurueessa katsotaan, että oikealla ja vasemmalla puolella istuvalla henkilöllä on ruokaa.

Tervetuliaispuhe on aina ensimmäinen pöytäpuhe, eikä kukaan koske viinilasiinsa ennen kuin isäntä kohottaa tervetuliaismaljan. Hän katsoo oikealla ja vasemmalla puolellaan istuvia ja sen jälkeen kaikkia läsnäolijoita.

Juhlan aikana kohotetaan useampia maljoja. Maljaa kohotetaan hieman, katse luodaan vierustovereihin ja sitten muihin pöydässä istuviin, juodaan siemaisu ja tervehditään muita katseella. Vasta tämän jälkeen lasketaan lasi pöydälle. Laseja ei kilistellä.

Malja naisille, kunniavieraalle, hääparille, juhlittavalle henkilölle, valtion päämiehelle ja isänmaalle juodaan seisten. Maljan kohde voi istua.

Pöytätapojen pieni kertaus:

Kun syöt keittoa kallista lautasta itsestäsi pois päin.

Keskustele pöytäseurueesi kanssa ruokailun aikana, pidä silloin haarukkaa ja veistä lepoasennossa lautasella; haarukka piikit ylöspäin.

Levitä lautasliina kaksinkerroin polvillesi, ei siis kokonaan auki. Sitä ei ole syytä tunkea paidankauluksesta sisään eikä vyön väliin. Lapsille lautasliinan voi toki pukea kaulaan.

Jälkiruoka syödään lusikalla ja haarukalla, jos molemmat on katettu pöytään. Lusikka oikeaan ja haarukka vasempaan käteen.

Kun olet lopettanut syömisen, aseta haarukka ja veitsi vinosti vierekkäin "kello viiden asentoon". Haarukan piikit ylöspäin ja veitsen terä haarukkaa kohti. Laske lautasliina vapaasti laskostettuna lautasesi viereen, ei lautaselle tai jääneen ruoan peitoksi.

Varma vinkki:Pöytäseureessa on aina varmasti joku, joka muistaa mikä haarukka ja mihin liina. Käytä häikäilettömästi hyväksesi ja matki!

Muista vielä:

  • Älä puhu ruoka suussa
  • Älä syö ja juo yhtäaikaa
  • Älä vie veistä suuhun
  • Älä pyyhi nenääsi lautasliinalla
  • Älä pidä kyynärpäitä pöydällä
  • Älä ota enempää kuin jaksat syödä

MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat