Haagin tuomioistuin kehotti Myanmaria ryhtymään toimiin rohingya-muslimien suojelemiseksi

Oikeuden puheenjohtajan mukaan rohingyat ovat edelleen erittäin haavoittuvia.

Haagin kansainvälinen tuomioistuin (ICJ) kehotti tänään Myanmaria ryhtymään kaikkiin mahdollisiin toimiin rohingya-muslimien väitettyä kansanmurhaa vastaan. Oikeuden mukaan näihin toimiin kuuluvat muun muassa muslimien tappamisen estäminen sekä rohingyojen elinolosuhteiden heikentämisen lopettaminen.

– Tuomioistuimen käsitys on, että rohingyat ovat edelleen erittäin haavoittuvia, sanoi oikeuden puheenjohtaja Abdulqawi Ahmed Yusuf .

Tuomioistuimen mukaan Myanmarin on raportoitava asiasta ensimmäisen kerran neljän kuukauden kuluttua ja sen jälkeen aina puolen vuoden välein. Jutun käsittely ICJ:ssä saattaa kestää vuosikausia.

Kanteen toi oikeuden käsittelyyn Gambia, joka ajaa sitä 57-jäsenisen Islamilaisten maiden järjestön puolesta. Alustava suullinen käsittely asiassa järjestettiin joulukuussa. Kanne on sikäli harvinainen, että siinä yksi valtio syyttää toista asiassa, jossa se ei itse ole suoraan osapuoli.

Vireillä kaksi muutakin juttua

Vuonna 2017 tuhansia rohingya-muslimeja kuoli ja yli 700 000 pakeni Myanmarin väkivaltaa naapurimaahan Bangladeshiin.

ICJ:n suullisessa käsittelyssä puhunut Myanmarin siviilihallinnon johtaja Aung San Suu Kyi sanoi Myanmarin armeijan vastanneen satojen rohingya-asemiesten hyökkäykseen. Sotilaat saattoivat hänen mukaansa käyttää liiallista voimaa, mutta se ei todista, että aikomuksena olisi ollut muslimivähemmistön tuhoaminen.

Vuonna 1991 Nobelin rauhanpalkinnon saanut ja vuosia kotiarestissa ollut Suu Kyi oli aiemmin juhlittu demokratian puolustaja Myanmarin sotilasjunttaa vastaan. Hänen kansainvälinen maineensa on sittemmin ryvettynyt hänen ryhdyttyään puolustamaan asevoimien kovia otteita rohingya-vähemmistöä kohtaan buddhalaisenemmistöisessä maassa.

Myanmaria vastaan on vireillä oikeusjuttuja rohingya-muslimien kohtelusta myös kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä sekä Argentiinassa.

Lue myös:

    Uusimmat