Tuore raportti: 600 000:ta muslimia uhkaa kuolema Myanmarissa

Rohingya-pakolaiset synnyttävät nyt joukkoraiskauksista alkunsa saaneita vauvoja 2:55
Rohingya-muslimipakolaiset synnyttävät lapsia, jotka ovat saaneet alkunsa joukkoraiskauksista.

YK:n mukaan sadoillatuhansilla rohingya-muslimeilla on edelleen suuri riski joutua kansanmurhan uhriksi Myanmarissa. YK:n raportin mukaan kansanmurha uhkaa edelleen Myanmarissa olevia 600 000:ta rohingyaa.

YK:n ihmisoikeusneuvoston asettaman tutkijaryhmän tekemä raportti on määrä esitellä huomenna tiistaina, Genevessä. Raportissa myös kutsutaan Myanmarin armeijan toimia vuonna 2017 kansanmurhaksi sekä vaaditaan, että muun muassa armeijan päällikkö Min Aung Hlaing päätyy oikeuden eteen.

Raportin mukaan Rakhinen osavaltiossa Myanmarissa asuvat rohingyat elävät yhä heikentyvissä olosuhteissa.

– Myanmar edelleen hautoo mielessään kansanmurha-aikeita, raportissa sanotaan.

Myanmarin edustaja kiistää

Myanmarin armeijan edustaja on tyrmännyt raportin ja kutsunut sen päätelmiä yksipuolisiksi.

– Sen sijaan, että he tekevät puolueellisia päätelmiä, heidän pitäisi mennä paikalle nähdäkseen todellisuuden, edustaja kommentoi.

Rohingya-muslimeja on syrjitty Myanmarissa vuosikymmeniä. Vuonna 2017 Myanmarin armeija ilmoitti aloittaneensa pohjoisessa Rakhinen osavaltiossa operaation rohingya-sissejä vastaan, mitä seurasi rohingya-muslimeiden joukkopako Bangladeshiin. Paenneet ovat kertoneet murhista, raiskauksista ja kidutuksesta.

Myanmar ja Bangladesh ovat sopineet pakolaisten paluusta, mutta pakolaisia ei juuri ole palannut rajan yli. YK:n raportissa kuvaillaan, että olosuhteet palaamiselle ovat mahdottomat.


Lue myös:

    Uusimmat