Gynekologi: Nainen on tarkoitettu synnyttämään nuorena

HYKS:in Naistenklinikan synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola sanoo ensisynnyttäjien keski-iän olevan pääkaupunkiseudulla jo noin 30 vuotta ja naisten synnyttävän yhä iäkkäämpinä. Lääkäri ei ole kehityksestä mielissään.

– Ehkä ilmiö liittyy tähän aikaan. Kun pitäisi biologisesti synnyttää, elämä onkin kovin hektistä. Tämä heijastuu myös lapsettomuushoitoihin, sillä niitä tehdään yhä enemmän, synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Tomi Mikkola toteaa.

Mikkolan mielestä suunta ei välttämättä ole kovinkaan hyvä, ainakaan biologisesti ajatellen.

– Gynekologin kannalta on huono asia, koska biologisesti ja riskien kannalta nainen on tarkoitettu synnyttämään mieluummin nuorempana kuin vanhempana. Heti kun mennään yli 30–35 -vuotiaaksi, riskit kasvavat sekä äidillä sekä lapsella.

Esimerkkejä riskeistä ovat Mikkolan mukaan epämuodostumariskit ja kromosomipoikkeamat, sillä muun muassa sikiöön kohdistuvan Downin syndrooman riski kasvaa äidin iän myötä.

– Iän myötä myös raskauden kulkuun sekä itse synnytystapahtumaan liittyvät riskit lisääntyvät, sekä äidillä että sikiöllä.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Annimari Pasanen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja