Uusi ebolaepidemia voi olla peräisin viiden vuoden takaa – tutkijat pelkäävät, että tauti uinuu parantuneen kehossa vuosia

Kongossa historian toiseksi suurin ebolaepidemia – leviämistä pelätään 1:27
Näin MTV Uutiset kertoi Kongon ebolaepidemiasta vuonna 2019.

Guinean tuore ebolaepidemia saattaa olla peräisin viiden vuoden takaisesta tautiepidemiasta, kirjoittaa Science.

Tuore ebolaepidemia on toistaiseksi aiheuttanut noin parinkymmenen ihmisen tartuntaketjun ja vaatinut yhdeksän ihmisen hengen Guineassa Länsi-Afrikassa.

Epidemia lähti liikkeelle, kun 51-vuotias sairaanhoitaja menetti henkensä tammikuun lopussa. Naiselle diagnosoitiin alun perin lavantauti ja malaria. Usea naisen hautajaisiin osallistunut sairastui, kuten myös häntä hoitanut kansanparantaja. Neljä sairastuneista menehtyi.

Helmikuussa syy sairastumisille paljastui, kun sairaanhoitajan puolison verestä otettu näyte antoi positiivisen testituloksen ebolalle. Maahan julistettiin ebolaepidemia virallisesti 13. helmikuuta.

Ebolavirus aiheuttaa vakavan verenvuotokuumeen ja johtaa usein kuolemaan.

Jäikö ebola uinumaan naisen kehoon vuosiksi?

Tutkijat tekivät kuitenkin erittäin merkillisen löydön: Nyt sekvenssoitu virus on perimältään hyvin samanlainen, kuin virukset, joita maassa esiintyi viitisen vuotta sitten. Tämä on saanut tiedeyhteisön epäilemään, että ebolavirus on saattanut jäädä uinumaan sairastuneen kehoon vuosien ajaksi.

Vallitseva käsitys tähän asti on ollut, että tartuntaryppäät lähtevät liikkeelle, kun virus pääsee hyppäämään eläimestä ihmiseen.

Tämä on yksi teoria Guinean tuoreessa ebolaepidemiassa, mutta ottaen huomioon viruksen samankaltaisuuden vuosien takaiseen epidemiaan, sitä pidetään hyvin epätodennäköisenä.

Tarttui seksin välityksellä 

Ennestään tiedetään jo, että ebolavirus saattaa säilyä pitkään ihmisessä.

Vuonna 2016 ebola tarttui viruksesta jo kertaalleen parantuneesta henkilöstä sperman välityksellä hänen seksikumppaniinsa. Henkilö oli sairastanut ebolan 500 päivää aiemmin.

– Mutta se, että uusi epidemia alkaisi piilevästä tartunnasta viisi vuotta edellisen epidemian jälkeen on uutta ja pelottavaa, sanoo ebolaa tutkinut tartuntatautilääkäri Eric Delaporte Montpellierin yliopistosta.

Huomaamaton tartuntaketju?

Vielä ei kuitenkaan voida sanoa varmaksi, että ebola on säilynyt piilevänä taudista parantuneessa ihmisessä viiden vuoden ajan.

On mahdollista, että useamman vuoden ajanjaksolle sijoittunut, pieni tartuntaketju on jäänyt tutkijoilta huomaamatta.

– Esimerkiksi, mikäli vuonna 2014 sairaudesta parantunut on myöhemmin tartuttanut vaimonsa, joka on tartuttanut puolestaan toisen miehen, joka tartuttaa toisen naisen, joka tapaa sairaanhoitajan ja menehtyy, kuvailee Dan Bausch, joka on tehnyt töitä usean ebolaepidemian aikana Britannian tartuntataudeista vastaavassa yksikössä.

Nyt ebolaan kuolleen naisen ei tiedetä sairastaneen ebolaa aiempien epidemioiden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat